Orechové košíčky s karamelovou plnkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 400g hladkej múky, 200g masla, 120g práškového cukru, 2 žltky, citronová kôra z 1/2 citrona, košíčkové formičky............ Oriešková plnka: 2 bielky, 100gh masla, 100g práškového cukru, 100g lieskových orieškov, alebo vlašských orechov, 50g nahrubo nastrúhaná čokoláda, 2 žltky....Na zdobenie 1/2 balíčka celých mandlí............Krém: 1 salko, 200ml mlieka, 2 PL hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 250g Hery, 80g práškového cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

Salko uvaríme ponorené do vody asi 2-3 hodiny a necháme riadne vychladnúť. Z prísad vypracujeme cesto a dáme ho na dve hodiny do chladu. Potom vyvaľkáme cesto na 3mm a povykrajujeme kolieska, vložíme ich do vysypaných formičiek . Maslo, žltky a cukor vymiešame dopenista, pridáme oriešky, a čokoládu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do maslovej hmoty. Do pripravených košíčkov vložíme mandľu a nastriekame orieškovú plnku. Pečieme v stredne vyhriatej rúre. Na upečené a vychladnuté košíčky nastriekame karamelový krém a pofrkame čokoládou. Krém: mlieko, hladkú múku, vanilkový cukor za stáleho miešania uvaríme na kašu. Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme a postupne primiešame skaramelizované salko a vychladnutú kašu.

Ja som zas kombinovala, tak som pridala pôvodný recept. Keďže som robila viac druhov a na tieto košíčky som použila cesto z pol dávky od košíčkov s kokosovou penou , tým pádom som ich mala menej, tak som krém použila z kokosových trubičiek. Všetky recepty som si vyberala tak aby som použila všetky žltka aj bielka a zároveň aj krémy. Tu som aj orieškovú penu prispôsobila na tri bielka. Ale všetko vo vyššie napísanom recepte je z pôvodného receptu.

cesto dáme do košíčkov, položíme mandľu , urobíme orieškovú penu
nastrúhaná čokoláda do orieškovej peny
do pripravenej orieškovej peny vmiešme čokoládu, jemne premiešame, naplníme zdobiace vrecko a nastriekame do pripravených košíčkov, upečieme a jemne vyklopíme z formičiek
podľa receptu pripravíme plnku a nastriekame ju na vychladené košíčky
trochu plnky mi ostalo aj na zvyšné polmesiačiky
hotovo