New York style Cheesecake na slovensky sposob

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
(kelimok ,asi 425g Riccotta cheese plnotucny plus rovnaky objem bieleho jogurtu )* alebo (680 g jemneho tvarohu a 125 ml kyslej smotany ) * alebo ( 680 g Creame cheese a 125ml kyslej smotany - takto je originalny recept ) *5 vajec * 1 cajova lyzicka vanilkoveho extraktu ( alebo vanilkovy cukor ) * 1 ,,cup'' (hrncek o objeme 250 ml ) cukru * trochu praskoveho kakaa * 1 balicek cokoladovych alebo obycajnych susienok ( nieco ako Bebe keksy, alebo Marina ) * asi 50g masla * ovocie na ozdobu
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento kolacik je v originaly neskutocne dobry, a veruze nepoznam nikoho kto by mu vedel odolat. Toto je taky experiment ako ho spravit doma. Cez tyzden som mala navstevu - Kathy, pani, ktora ma tento recept v repertoary a odskusany. Kathy ma slovensky povod a na tento experiment sa podujala s nadsenim. Nas experiment sprevadzali bojove podmienky, nakolko dany tyzden sa v nasom dome vsetko kazilo. Zacalo to pokazenym zachodom, z ktoreho sa valila voda, alarm o polnoci, zahadne pokazena chladnicka ( vsetky tie nakupy na makovo-tvarohovy kolacik od Marcelky...) Tesne pred polnocou ( to bola moja posledna sanca, lebo Kathy nasledujuci den odlietala o 5 rano ) som ju donutila, aby mi predviedla ako na to. V originalnom recepte hlavna ingrediencia je Cream cheese, ktory u nas nieje dostat, tak som vycitala z internetu , ze je mozne ho nahradit Ricotta - jogurt 1: 1. Teraz ked uz viem ako chutil vysledok, myslim, ze by bolo mozno v nasich podmienkach pouzit aj tvaroh. Tento dezert sa da ochucovat na rozne sposoby, ja som zvolila cokoladovy variant.
 |
zacneme tym, ze vyhrejeme ruru na 180 stupnov. V misticke si roztopime maslo. |
 |
do mikrotenoveho sacka vlozime cokoladove keksy, (alebo ked chcete biely podklad tak obycajne ) , a kuchynskym valcekom ich rozdrtime na co najjemnejsie odrobinky |
 |
Ku keksikovej drti pridame 1/4 ,,cup" ( hrncek o objeme 60 ml ) cukru a premiesame |
 |
zmes vysypeme do tortovej formy ( ta s tym uzaverom , co zvacsuje obvod, ked tortu vyberame) . Formu nieje potrebne vymastit. |
 |
zatial to vyzera takto |
 |
pripravene roztopene maslo lyzickou prelievame na keksikovu drt a premiesame |
 |
asi takto. My sme sa s tym moc neparali. |
 |
cez voskovy papier rukou zatlacime, najsilnejsie ako vieme, aby sa vytvorila pevna suvisla vrstva |
 |
takto by to malo vyzerat |
 |
vlozime do truby (180 C ) na 10 minut zapiect. Takto mame pripraveny podklad. |
 |
a ideme robit plnku. Do misy rozbijeme 5 vajec. |
 |
vajcia vyslahame |
 |
zvlast v miske premiesame v mojom pripade Ricottu a jogurt , v pomere 1 :1 |
 |
k vajciam v miske pridame 1 ,,cup '' ( hrncek o objeme 250 ml ) cukru |
 |
pridame 1 cajovu lyzicku vanilkoveho extraktu, alebo vanilkovy cukor |
 |
premiesame |
 |
pridame Ricottu s jogurtom |
 |
a pri strednej rychlosti vsetko spolu do hladka vymiesame |
 |
malo by to vyzerat nejak takto |
 |
trochu zmesi , napriklad 1/4 si odlejeme do extra nadobky. |
 |
ochutime kakaovym praskom |
 |
zvysok cesta vylejeme do formy s upecenym podkladom |
 |
s kakaovou zmesou budeme zdobit. Lyzickou nalejeme na biely podklad , vzniknu take bodky... |
 |
spickou noza robime kruzive pohyby, cim vznikne ornament |
 |
nadhera, toto bola moja oblubena cast |
 |
vlozime do truby a pecieme pri 180 C asi od 40 min. do 1 hod. Tato cast je individualna, zavisi od truby a ktovieakych dalsich okolnosti. Spravne upeceny kolac nema byt vnutri tekuty. ( Prve sa upecu okraje, stred ako posledny) Pecieme dovtedy, pokiat nestuhne. Presvedcime sa sparadlom. |
 |
dezert nechame vychladnut, opatrne ho uvolnime z formy, (kraje narezeme nozikom ) a dame na niekolko hodin vychladit do chladnicky. Mozme ozdobit ovocim. |
 |
Fotka na porovnanie -takto by mal vyzerat |