
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Dlho som robila kysnuté cesto odoka, kým som v jednom kalendári nenašla receptík a vyskúšala ho. A podarilo sa! To bolo ešte v roku 2003 :))))) teraz mám už veľa receptíkov z mmb :))))) CESTO: 350 g HL múky, 1,5 dl mlieka, 20 g droždia, 3 lyžičky kryšt. cukru, 80 g palmarínu, soľ, 50 g prášk. cukru, 1 vajce Plnka: 20 dk vlašských orechov, 80 g cukru, strúhanka, 2 dl mlieka (alebo podľa potreby).
POSTUP PŘÍPRAVY
Vždy robím dvojitú dávku. Z toho mi vyjdú 4 záviny. Zvyčajne robievam makový, orechový, tvarohový a nugátový (z nutely a lekváru :))
Pripravíme si kvások, po vykysnutí ho zmiesime s ostatnými surovinami, dobre hnietime 5-10 min. Cesto je vláčne. Na doske rozdelíme na bochníčky, ktoré vyvaľkáme, naplníme, opatrne zvinieme - alebo radšej poprehadzujeme, položíme na vymastený plech, natrieme zmesou z oleja a žltka. pomaly upečieme.
![]() |
Na plnku dávam buď hrozienka, trocha lekvárových kopčekov alebo višne, ak mám. |
![]() |
Šup do rúry.......... no tá moja je pokazená. Nebudete veriť, ale momentálne koláče pečiem na tých 50-70 °C --- no to bolo pripálených jedál, kým som to zistila :((( |
![]() |
už len papať... ponúkať... |