Záviny z kysnutého cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Dlho som robila kysnuté cesto odoka, kým som v jednom kalendári nenašla receptík a vyskúšala ho. A podarilo sa! To bolo ešte v roku 2003 :))))) teraz mám už veľa receptíkov z mmb :))))) CESTO: 350 g HL múky, 1,5 dl mlieka, 20 g droždia, 3 lyžičky kryšt. cukru, 80 g palmarínu, soľ, 50 g prášk. cukru, 1 vajce Plnka: 20 dk vlašských orechov, 80 g cukru, strúhanka, 2 dl mlieka (alebo podľa potreby).

POSTUP PŘÍPRAVY

Vždy robím dvojitú dávku. Z toho mi vyjdú 4 záviny. Zvyčajne robievam makový, orechový, tvarohový a nugátový (z nutely a lekváru :))
Pripravíme si kvások, po vykysnutí ho zmiesime s ostatnými surovinami, dobre hnietime 5-10 min. Cesto je vláčne. Na doske rozdelíme na bochníčky, ktoré vyvaľkáme, naplníme, opatrne zvinieme - alebo radšej poprehadzujeme, položíme na vymastený plech, natrieme zmesou z oleja a žltka. pomaly upečieme.

Na plnku dávam buď hrozienka, trocha lekvárových kopčekov alebo višne, ak mám.
Šup do rúry.......... no tá moja je pokazená. Nebudete veriť, ale momentálne koláče pečiem na tých 50-70 °C --- no to bolo pripálených jedál, kým som to zistila :(((
už len papať... ponúkať...