Laskonky orechové ( tieto sú skvelé), alebo kokosové



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca na 30 - 45ks laskoniek : 210g bielkov, 450g kr.cukru, 280g orechov ( alebo kokosu), 125g pr.cukru, 125g vody Krém: 6dl mlieka , 60g zlatý klas , 350g pr.cukru , 250g masla , 125g hery orechy

POSTUP PŘÍPRAVY

2/3 kr.cukru dáme variť s vodou. Varíme až kým nebude robiť veľa hustých bubliniek. Najlepšia skúška je, keď si zoberiete drotené očko ( ja používam druhú stranu metličky na ručné miešanie .... tam je tiež očko:o)
Očko namočíme do rozvaru a fúkneme ako do bublifuku, akorát bublinky nepojdu po jednej, ale musia ísť spojené do retiazky.
Zvyšný kr.cukor vyšľaháme s bielkami na sneh a do neho všľaháme uvarený, ešte vriaci cukrový ozvar.
Šľaháme takmer až do vychladnutia.
Po vyšľahaní vmiešame už ručne orechy ( alebo kokos) zmiešané s práškovým cukrom.
Takúto hmotu rozotierame cez formu na pečiaci papier.... ja ich robím vysoké cca 0,5mm.
Pečieme pri teplote 160°C cca 30min. ( ja takmer všetko pečiem pri teplote 150 °C) Zo začiatku piekavam pri zatvorenej rúre a keď naskočí veľkosť, tak si ju trochu pootvorím, aby sa dosúšali.


Krém:

Uvarený puding ( varím len mlieko so zlatým klasom) nechávam vychladnúť bez miešania. Po vychladnutí stiahnem kožu a jednoduch ju vyhodím. Potom puding rozmiešam šľahačom do hladka.
Maslo a práškový cukor vyšľaháme do biela. Potom postupne prišľahávame puding. Do hotového všľaháme trochu oleja, tým sa krém krásne nadľahčí a nieje taký ťažký. Ak by sa vám krémik zrazil napravíte to práve tým olejom.
Pridáme orechy.

Vriaci cukrový rozvar.
Skúška..... do očka fúkneme ako do bublifuku, musia vyletieť bublinky spojené do retiazky.
Uvarený rozvar za stáleho šľahania vlejeme do bielok a ešte prešľaháme.
Vyšľahaná hmota.
Primiešame orechy zmiešané s práškovým cukrom.
Zamiešaná hmota.
Hmotu rozotrieme cez formu.
...
Formu opatrne zdvíhame.
Pripravené na pečenie.