
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cca na 30 - 45ks laskoniek : 210g bielkov, 450g kr.cukru, 280g orechov ( alebo kokosu), 125g pr.cukru, 125g vody Krém: 6dl mlieka , 60g zlatý klas , 350g pr.cukru , 250g masla , 125g hery orechy
POSTUP PŘÍPRAVY
2/3 kr.cukru dáme variť s vodou. Varíme až kým nebude robiť veľa hustých bubliniek. Najlepšia skúška je, keď si zoberiete drotené očko ( ja používam druhú stranu metličky na ručné miešanie .... tam je tiež očko:o)
Očko namočíme do rozvaru a fúkneme ako do bublifuku, akorát bublinky nepojdu po jednej, ale musia ísť spojené do retiazky.
Zvyšný kr.cukor vyšľaháme s bielkami na sneh a do neho všľaháme uvarený, ešte vriaci cukrový ozvar.
Šľaháme takmer až do vychladnutia.
Po vyšľahaní vmiešame už ručne orechy ( alebo kokos) zmiešané s práškovým cukrom.
Takúto hmotu rozotierame cez formu na pečiaci papier.... ja ich robím vysoké cca 0,5mm.
Pečieme pri teplote 160°C cca 30min. ( ja takmer všetko pečiem pri teplote 150 °C) Zo začiatku piekavam pri zatvorenej rúre a keď naskočí veľkosť, tak si ju trochu pootvorím, aby sa dosúšali.
Krém:
Uvarený puding ( varím len mlieko so zlatým klasom) nechávam vychladnúť bez miešania. Po vychladnutí stiahnem kožu a jednoduch ju vyhodím. Potom puding rozmiešam šľahačom do hladka.
Maslo a práškový cukor vyšľaháme do biela. Potom postupne prišľahávame puding. Do hotového všľaháme trochu oleja, tým sa krém krásne nadľahčí a nieje taký ťažký. Ak by sa vám krémik zrazil napravíte to práve tým olejom.
Pridáme orechy.
![]() |
Vriaci cukrový rozvar. |
![]() |
Skúška..... do očka fúkneme ako do bublifuku, musia vyletieť bublinky spojené do retiazky. |
![]() |
Uvarený rozvar za stáleho šľahania vlejeme do bielok a ešte prešľaháme. |
![]() |
Vyšľahaná hmota. |
![]() |
Primiešame orechy zmiešané s práškovým cukrom. |
![]() |
Zamiešaná hmota. |
![]() |
Hmotu rozotrieme cez formu. |
![]() |
... |
![]() |
Formu opatrne zdvíhame. |
![]() |
Pripravené na pečenie. |