Bryndzové strapačky (halušky)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na strapačky: 400 g surových zemiakov * 400 g polohrubej múky * 1 vajce * trošku soli * 2 PL mlieka * vlažná voda podľa potreby, cca. 3 - 4 dcl * masť alebo olej na pomastenie *** 250 g bryndze, 2 - 3 PL bieleho jogurtu alebo mlieka, 50 g údenej slaninky alebo oškvarkov, 1 PL masti

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky najemno nastrúhame, pridáme 2 PL mlieka a premiešame. Takto nám zemiaky nestmavnú. Pridáme múku, vajce, soľ a postupne prilievame vodu a miešame. Nedávame veľa soli, aby cesto nezredlo, radšej viacej osolíme vriacu vodu. Pomocou haluškovača (špecle) hádžeme halušky do vriacej osolenej vody. Zľahka premiešame, aby sa neprichytili na dno, keď vyplávajú na povrch, vyberieme, opláchneme. Ak podávame ihneď, oplachujeme horúcou vodou.

Bryndzu rozmiešať s jogurtom alebo mliekom, prípadne oboje do požadovanej hustoty, premiešame s horúcimi strapačkami. Podávame posypané opraženou slaninkou.

Dobrú chuť