
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
600 g hladká múka * kocka droždia * 2 Pl kryštálový cukor * štipka soli * 5 PL oleja * 50 g palmarin * 5 dcl vlažné mlieko
POSTUP PŘÍPRAVY
tieto sladké langoše babka robievala tradične na Veľkú noc a na Vianoce, teraz som ich robila ja pod babkiným vedením :))
do týchto langošov sa dajú požiť rôzne plnky: zo sladkej kapusty, kyslej kapusty, slivkový lekvár, orechy, tvaroh s lekvárom alebo len čistý tvaroh s vajíčkom a cukrom a pod.
![]() |
múka, rozdrobené droždie, cukor, soľ, palmarin, olej |
![]() |
prilejeme mlieko a vypracujeme cesto, mne pomohol mixér, cesto necháme nakysnúť |
![]() |
medzitým som si urobila plnku - tvaroh (babka zvykla dávať klasický tvaroh, ja som mala vymixovaný, mäkký), slivkový lekvár, cukor podľa chuti |
![]() |
vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti, jednu časť si rozvaľkáme do štvorca, do stredu dáme podusenú bielu kapustu s cukrom |
![]() |
kraje prehneme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme upiecť |
![]() |
upečený, horúce cesto potrieme maslom |
![]() |
ďalšie dva slivkovo-tvarohová plnka |
![]() |
upečené |
![]() |
zo štvrtej časti bol orechovník |