Jablkový koláč z krehkého cesta - mamin

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

¾ kg postrúhaných jabĺk ¾ kg polohrubej múky 250 g rastlinného tuku 1 ks prášok do pečiva 3 ks vajíčka 200 g kryštálového cukru (do cesta) 2-3 lyžice prevarenej vody hrsť strúhanky škorica cukor (na potretie jabĺk)

POSTUP PŘÍPRAVY

Jablká si očistíme a nastrúhame. Necháme ležať v miske.
Spravíme si cesto. Použijeme väčšiu nádobu, aby sme mohli dobre premiešať.
Použijeme múku. Klepneme 2 celé vajíčka plus ešte 1 žĺtok (bielok necháme na potretie koláča na záver). Nasleduje prášok do pečiva a rozdrvené maslo – rastlinný tuk.
Cukor (200 g) si dáme do misky a zalejeme ho 2-3 PL prevarenej vody (hneď po zovretí), aby sa nám cukor roztopil. Ak je roztopené pridáme ho do pripraveného cesta a miešame.
Bude to trošku trvať. Vytvarujeme cesto ako keby bochník. Rozdelíme ho na väčšiu a menšiu „polovicu“. V časti cesta, ktorá je väčšia ide na spodok. Vyvaľkáme z neho kúsok, aby nám vošiel do pekáča. Ten si vytrieme masťou a nevysypuje múkou!
Ak nemáme masť, použijeme trošku oleja.
Druhá vrstva je jablková. Použijeme všetko množstvo vopred nastrúhaných jabĺk, ktoré si podľa chuti dosladíme cukrom a zamiešame doň za hrsť strúhanky a trošku škorice. Premiešame.
Potľapkáme rukou, aby bolo všade rovnomerne.
Tretia vrstva je opäť zo zvyšného cesta. (z menšej časti).
Potľapkáme aby obe časti prilnuli k sebe.
Zo zvyšného bielka potrieme vrchné cesto
Po celom obvode urobíme vpichy vidličkami aby mala para z jabĺk kadiaľ unikať.
Pečieme pri 180 - 190 ° C približne 55 minút do zlatista.


Takýto istý koláč môžeme robiť ako TVAROHOVÝ KOLÁČ