Sirup a likér z trniek



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Sirup: na 1 kg trniek 8 dl vody, na 1 liter trnkovej šťavy 800 g cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ponúkam Vám môj recept na prípravu trnkového sirupu a likéru.

Nazbierame si trnky, najlepšie po prvých mrazoch, vtedy sú zrelšie, mäkkšie a vhodnejšie na prípravu napr. sirupu a likéru.
Odstránime stopky, zbavíme nečistôt a opláchneme ich pod tečúcou vodou,
dáme ich do väčšieho hrnca, kde ich po častiach poriadne pretlačíme /ja som použila pretláčadlo na zemiaky/
... pridáme ďalšiu vrstvu a poriadne pretláčame
až nám vznikne hustá kaša /pretláčame aj s kôstkami/
zalejeme vodou, premiešame, zakryjeme a necháme na chladnejšom mieste 3 dni mierne prekvasiť. Občas premiešame.
na štvrtý deň....
Po prekvasení si naberáme trnky aj so šťavou (po menších častiach) do sitka s väčšími otvormi a pretlačíme
Hustý zvyšok zo sitka ešte raz cez ďalšie sitko s menšími otvormi, a ešte cez plátno... to, čo ostalo po "odšťavení" cez plátno, sme už nepoužili.
a ešte raz. Túto jemnú kašu z pasírovania nemusíte vyhadzovať. My sme z neho urobili likér :o)
Hustú šťavu potom znova precedíme cez sitko, potom cez plátno, aby bola číra a bez usadenín. Opäť zvyšky pridať ku „kaši", samozrejme, ak to chcete ešte využiť ako my.
Šťavu prelejeme do hrnca, v ktorom ju budeme variť – pridáme na 1 liter šťavy uvedené množstvo cukru a varíme cca 10 min. Ak sa robí pena, treba ju odobrať. Ešte vriace pomocou lievika prelejeme do menších pohárikov (alebo fliaš) a ihneď uzavrieme. Pre istotu si to zasterilizujte – do hrnca s vodou naukladáme poháriky, privedieme do varu a zakryté menším hrncom sterilizujeme aspoň 7-10 min., aby chytili poriadne viečka. Po vybratí otočiť hore dnom a nechať postáť do druhého dňa.
Hotovo :))) Nám vyšli 4 litre zo šiestich kg trniek. V skutočnosti je tmavý, vínovočervený, tu je fotené s bleskom. A po trpkosti ani náznak :o)
Likér sme urobili z jemnej kaše, ktorá ostala po pasírovaní – zaliať prevarenou vodou, poriadne premiešať, precediť cez jemné sitko a cez plachtu, pridať cukor, povariť asi 10 min., pridať vodku a nechať prejsť varom cca 1 min. Naliať do fľaše a máme aj mňam liquééééére :o) A keďže: plody trnky majú močopudné účinky, pomáhajú z tela odstraňovať sodík, odvádzajú odpadové látky z tela –tým zároveň čistia obličky a močové cesty, miernia zápalové reakcie, užívajú sa pri hnačkách, tlmia nadúvanie, pri bolestiach žalúdka, krvácaní z nosa, posilňuje sa imunitný systém, pri rekonvalescencii - podporuje proces výstavby organizmu, taktiež nervový systém, pri nechutenstve, veľmi vhodné pri zvýšenej psychickej záťaži, v období rastu – u detí a dospievajúcej mládeži, taktiež pri zvýšených študijných nárokoch, vhodné aj pre tehotné ženy, dojčiace matky a starších ľudí - dodávajú silu a obnovujú vitalitu - tak by ich bolo škoda nechať len tak, bez povšimnutia.