
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
(pre 2 osoby) Potrebujeme: - hrsť špagiet (cca 350 g v suchom stave) - 5 hrstí špenátových lístkov alebo 7 listov mangoldu (ja som tentokrát použila mangold) - 8 cherry paradajok, rozkrojených na polovičky - 2 filety údeného lososa alebo niečo, čo sa na to chuťou podobá, napr. červené matjesové filety - 500 g paradajkového pyré - 2 strúčiky cesnaku - soľ - korenie - bylinky na ochutenie omáčky (tymián/bazalka/oregano) - cukor - balsamicový ocot - olivový olej - ak chcete, tak aj parmezán na posypanie
POSTUP PŘÍPRAVY
Tieto cestoviny sú moja najnovšia a momentálne aj najobľúbenejšia vychytávka. Jedla som ich pred pár dňami v Prahe v jednej skvelej talianskej reštaurácii na Dejviciach a hneď som ich skúšala urobiť aj doma. Nemajú chybu.
Paradajková omáčka musí byť dosť sladká, aby dopĺňala slaného lososa, preto použite kvalitné talianske paradajkové pyré, ktoré zvykne byť dosť sladké. Do omáčky sa pridávajú ešte aj cherry paradajky, ktoré ju ešte dosladzujú. Naozaj sa toho nebojte, výsledok bude super.
1. Najprv umyjeme listy špenátu/mangoldu. Na panvicu dáme 2 PL olivového oleja a opečieme na ňom listy pokrájané na prúžky. Opekáme asi 3 minúty, kým sa úplne zdusí na malé množstvo. Špenát si odložíme bokom.
2. Dáme variť špagety.
3. Do panvice si pridáme 2 Pl oleja a opečieme na ňom na kolieska nakrájaný cesnak a cherry paradajky. Potom pridáme paradajkové pyré a ochutíme ho. Ja som mala naozaj veľmi kvalitné, takže stačili asi len 2 ČL cukru, 1 PL balsamica, 1 kopcovitú ČL tymiánu, soľ a korenie.
4. Omáčku necháme povariť aspoň 2-3 minúty, aby sa spojili chute. Pridáme špenát a na prúžky nakrájaného lososa.
5. Špagety scedíme a zmiešame s omáčkou. Rozdelíme do tanierov a ak chcete, posypte parmezánom.