
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto:300 g polohrubej múky,1 vajce,3 lyžice práškového cukru,50 g masla,1/2 droždia,150 ml mlieka,štipka soli,olej,1 žĺtok na potretie Plnka: 150 g mletého maku,100-120 g práškového cukru (podľa chuti), 100 ml mlieka (podľa potreby)
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Do misky dáme múku, maslo, práškový cukor, vajce a štipku soli. Pridáme kvások - zohriate mlieko, droždie a lyžička cukru. Všetko spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste 20-25 minút.
2. Medzitým si pripravíme plnku. Pomelieme si mak, do ktorého pridáme práškový cukor a mlieko. Premiešame, aby sa všetko spojilo a dostali sme hustejšiu plnku.
3. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme a potrieme olejom. Rovnomerne natrieme makovou plnkou a zrolujeme. Dáme na plech, potrieme žĺtkom a poprepichujeme vidličkou.
4. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch 25-30 minút. Po vychladnutí nakrájame.
Dobrú chuť
![]() |
cesto natreté plnkou |
![]() |
zrolovaný makovník |
![]() |
pred pečením potrieme žĺtkom a popíchame vidličkou |
![]() |
upečený makovník |
![]() |
výsledok |