Jabkovo-bazový džem z báječnej ženy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600g zrelých plodov bazy čiernej , 400g jabĺk, 500g kryštálového cukru, 1čl škorice, 2-3 klinčeky , 1 balíček Gelfixu

POSTUP PŘÍPRAVY

Strapce so zrelými bobuľami dôkladne umyjeme a oberieme. Pomôžeme si vidličkou. Bobule varíme vo väčšom hrnci 20 min, potom pridáme očistené na kocky nakrájané jablká, cukor klinčeky a škoricu. Varíme kým sa jablká nerozvaria a hmota nezhustne pridáme gelfix. Plníme do teplých pohárov. Dobre uzatvoríme necháme 3-4 hodiny otočené hore dnom, prípadne sterilizujeme 20 min pri 85 °C.
Môžeme variť aj z čistých bobúľ bazy



Pozor surové sú bobule sú pre deti jedovaté. Účinky jedu sa strácajú pri teplote nad 80 °C potom môžu ich papať aj drobci. Sú výborné na vypotenie a sú vynikajúce pri zápche.

umytá čierna baza
pomocou vidličky oberieme
dáme variť do hrnca ja som varila 20 min
nakrájame jablka na kocky
pridáme jabĺčka
škoricu a klinčeky
cukor
hotový je keď sú jabĺčka mäkké
naplníme do fliaš zavrieme a prevrátime hore dnom