Syrové pirohy zo zemiakového cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Asi 500g zemiakov uvarených v šupe, 180-210g polohrubej múky (podľa druhu zemiakov), soľ. Na plnku odložíme 3 zemiaky, mäkký syr (v črievku alebo 4 trojuholníky), na vrch cibuľa, slaninka.

POSTUP PŘÍPRAVY

xxx

Zemiaky uvaríme v šupke najlepšie deň vopred alebo ráno. Potom sa s nimi lepšie pracuje. Postrúhame na jemnom strúhadle, zasypeme múkou a osolíme.
Spracujeme na cesto, ale predtým si časť zemiakov odložíme bokom na plnku. Tie zmiešame s mäkkým syrom.
Cesto rozvaľkáme, pokladieme naň kôpky plnky.
Prehneme, prstami jemne pritlačíme cesto medzi kôpkami a odrežieme. Mne sa najlepšie robí radielkom na pizzu.
Varíme v osolenej vode asi 5 min. Neklamný znak toho, že sú varené je, že vybehnú navrch. Vyberieme a prepláchneme v studenej vode.
Preplachujem a vidím, že sa mi tam krásne odráža svetlo z digestora.
A ideme do finále... Na masle alebo Rame pomaličky popražíme cibuľku. Ja jej dávam dosť, minimálne dve. Strašne nám chutí, keď je nakrájaná na polmesiačiky. To sú problémy,čo? Výborne sa hodí aj opražená slaninka, poprípade kyslá smotana. Zmiešame s pirohami a papáme, papáme...