DIA jablkové a jablkovo-čokoládové mafinky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1. miska: 2 šálky hladkej múky /asi 2 x 250 ml/, 1/2 šálky Sorbitu so sacharínom /je to tak isto sladký ako cukor - čiže 1 lyžička tohoto sorbitu = 1 lyžičke cukru/, 1/2 lyžička prášku do pečiva, 1 citrónová kôra, 1 pomarančová kôra, 1 lyžička mletej škorice /ja som po sviatkoch už minula všetky zásoby a tak som improvizovala - použila som 1 lyžičku perníkového korenia/, 2. miska: 1 1/2 šálky mlieka /spolu asi 350 ml/, 3 vajcia, 2 lyžice oleja, soľ 3. miska: 250 až 500 g jabĺk pokrájaných na kocky

POSTUP PŘÍPRAVY

Predhrejeme si trúbu na 180°C.

Do prvej misky preosejeme múku, pridáme Sorbit, prášok do pečiva, nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, škoricu a soľ a všetko premiešame.

Do druhej misky nalejeme mlieko, olej a rozmiešané žĺtka a všetko dobre premiešame.

Následne obsah oboch misiek zmiešame a do cesta ľahko vmiešame kocky jabĺčok. Nakoniec do hotového cesta opatrne primiešame sneh s bielkov, ktorý sme si vyšľahali do tuha. Naplníme do 2/3 objemu vymastené a vysypané mafinkové formičky. Kto sa nechce hrať alebo uprednostňuje kočíky, môže použiť aj papierové košíčky - ja radšej do nich dávam už hotové upečené mafinky :O) Pečieme pri 180 °C po dobu 15 až 20 minút. Horúce mafinky možno obaliť v škoricovom cukre /zmiešame Sorbit so škoricou/, prípadne ozdobiť lekvárom alebo jablkovým Dia pyré a podávame. Prajem dobrú chuť.

Pri jablkovo-čokoládových mafinoch je postup rovnaký. Líši sa iba tým, že do hotového cesta vmiešame nalámanú DIA čokoládu.

Pokiaľ chcete udržať mafinky čerstvé po dlhšiu dobu, môžete ich po vychladnutí zmraziť. Skladujeme ich v plastových vrecúškach s vysatým vzduchom. Pred konzumáciou vyložíme s mrazničky a necháme pri izbovej teplote rozmraziť. Následne pred podávaním ohrejeme v mikrovlnej rúre.

Ospravedlňujem sa že som nedala fotky ale vybili sa mi baterky. Pri ďalšej príležitosti fotky doplním.

Pripravíme si potrebné /hore už spomínané/ suroviny.
Hotové mafinky. V žltých papierových košíčkoch sú jabĺčkové mafinky a v bledomodrých sú jabĺčkovo-čokoládové mafinky.