Zemiakové osúchy

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg polohrubej múky, 1 droždie, soľ, trošku cukru, 1/2 rozpustenej Hery, 1/2 - 3/4 litra mlieka, 2 vajcia.
Plnka: približne 1,2 kg očistených zemiakov, veľa cibule, cesnak, majorán, soľ, mleté čierne korenie.
POSTUP PŘÍPRAVY
Z prísad spracujeme kysnuté cesto (radšej vláčnejšie, ako ubité) a necháme vykysnúť.
 |
Odporúčam ešte pred cestom pripraviť plnku. Zemiaky uvaríme klasickým spôsobom v osolenej vode. |
 |
na masti speníme do sklovita veľa cibule (dá veľmi dobrú chuť), neskôr pridáme pretlačený cesnak - tiež podľa chuti, majorán, mleté čierne korenie, soľ a výborné sú aj škvarky. |
 |
zemiaky po zliatí vody popučíme bez mlieka a masla tak, aby bolo sem-tam cítiť aj kúsky zemiakov a nakoniec do nich pridáme cibuľovú zmes. Tým máme plnku hotovú a nemala by byť suchá. |
 |
vykysnuté cesto rozvaľkáme, rozdelíme na štvorce, naplníme plnkou a uzatvoríme ako buchty. Plnkou nešetríme. |
 |
spojenou časťou ukladáme na vymastený plech a "rozťapkáme" na osúchy |
 |
potrieme rozpustenou Herou alebo masťou, nájdeme niekoho, kto Vám bude posýpať rascou, sezamom alebo syrom. Môžeme vrch ešte trošku osoliť. |
 |
necháme ešte trošku podkysnúť a potom šups s plechmi do rúry. Pečieme do ružovkasta. |
 |
no a stačí už len konzumovať. Výborne sa hodí ku kyslej fazuľovej polievke. |