Marinády na grilované rezne
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Grilované plátky mäsa budú jemnejšie, ak sa deň vopred alebo aspoň hodinu pred vlastnou prípravou naložia do marinády a niekoľkokrát sa v nej obrátia. Vhodné sú hovädzie, bravčové, jahňacie a hydinové stejky, karé a rezne, ako aj kuracie či morčacie prsíčka. Mäso krátko pred grilovaním dobre osušte, položte na naolejovaaný grilovací rošt, z obidvoch strán nechajte grilovať a pri každom obrátení potierajte pripravenou marinádou. Len čo sa na povrchu mäsa perlí číra mäsová šťava, posoľte ho a duchuťte zvyškom marinády a prílohami podľa vlastného výberu, napríklad šalátmi.
POSTUP PŘÍPRAVY
Rozpočet na jednolivé marinády postačí na 4 veľké kusy mäsa po 150 g.
Americká marináda na hydinu a bravčové mäso:
1 najemne nastrúhaná cibuľa, 4 lyžice oleja, 2 lyžice vínneho octu, 4 lyžice kečupu, 4 lyžice pomarančovej šťavy, 1 lyžička worcesterskej omáčky, niekoľko kvapiek omáčky Tabasco, 1/4 lyžičky drveného oregana
Papriková marináda na hydinu, bravčové a jahňacie mäso:
50 g cibule nakrájanej na tenké kolieska, 3 pretlačené strúčiky cesnaku, 1/4 l ťažkého červeného vína, 6 lyžíc oleja, 3 lyžice mletej červenej papriky, 1 lyžička drveného rozmarínu, štipka štipľavej papriky
Ostrá sladká marináda na ryby:
100 g cibule nakrájanej na tenké kolieska, 1/4 l silného bieleho vína, 1/8 l sladkej sójovej omáčky, 1 strúčik pretlačeného cesnaku, 4 lyžice oleja, štipka cayenského korenia alebo niekoľko kvapiek omáčky Tabasco
Bylinková marináda na stejky:
1/8 l červeného vína, 1/8 l oleja, 1 strúčik pretlačeného cesnaku, 1/3 lyžičky mletého čierneho korenia, 1 lyžica provensálskej koreniacej zmesi (rozmarín, majoránka, tymian, fenikel a pod.)