Chrumkavé bagetky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 1 veľkú a 4 malé bagetky: 650 g polohrubej múky; 400 ml vlažnej vody; 1 ČL soli; 1/2 kocky droždia; 1 PL medu; mlieko na potretie; múka na posypanie dosky

POSTUP PŘÍPRAVY

Vymiešame 50 g múky s 50 ml vody, zakryjeme fóliou a necháme odležať cez noc pri izbovej teplote. Zvyšnú múku preosejeme do misky, pridáme soľ a uprostred vyhĺbime malú jamku. Droždie a med rozpustíme vo vlažnej vode, nalejeme do jamyk v múke a pridáme odložený kúsok cesta. Všetko dobre vymiešame mixérom. Na pomúčenej doske cesto 10 minút v rukách miesime, prikryjeme a na teplom mieste necháme 45 minút kysnúť. Potom cesto opäť premiesime a rozdelíme na dve časti. Jednu vyvaľkáme na ovál veľkosti 30 krát 50 cm a zrolujeme ho smerom od jedného rožteka do stredu. zvyšok cesta rozdelíme na štyri časti a upravíme rovnakým spôsobom. Pečivo uložíme v dostatočnej vzdialenosti od seba na plech vystlaný papierom na pečenie. zakryté necháme ešte 1 hodinu postáť. S ostrým nožom do bagiet viac ráz urobíme zárez hlboký asi 5 mm a povrch potrieme mliekom. Pečieme pri teplote 200 st. C asi 30 minút, menšie bagetky stačí piecť 20 minút.
Čas prípravy: 60 minút
Čas kysnutia: 110 minút
Čas pečenia: 20 až 30 minút