
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
jedna plechovka zahusteného sladeného salka * 4 vanilkové cukry * ½ litra rumu * 3 žĺtka
POSTUP PŘÍPRAVY
Sú veci, ktoré sa proste musia. Medzi ne patrí aj tento karamelový likér. Je tak fantastický, že si ani nevšimnete a po celodennom sŕkaní likéru Vám ostane prázdna fľaša a maličká kvalitná sladká opička Judy v hlave. Ja som likér radšej schovala pred zrakmi rodiny, aby nám ostal na Vianoce, pretože som ho s tým úmyslom aj robila.... prepáčte všetci, ktoré ste u nás dlhšie zvonili - ja som schovávala do komory likér :-)))
![]() |
1. Zahustené sladené salko varte 2-2,5 hodiny. Potom ho nechajte vychladnúť. |
![]() |
2. Nad parou vyšľahajte dotuha 3 žĺtka so 4-5 vanilkovými cukrami. Vyšľahajte ho dohladka, aby ste po oliznutí nezacítili ani jedno kryštálové zrniečko cukru. |
![]() |
3. Trvalo mi to asi 30 minút, šľahač som mala zapnutý na malé obrátky. |
![]() |
4. Do misy vložte uvarené salko - z plechovičky vyberiete fantastický karamelový mňamajz. NEOBLIZOVAŤ!!! |
![]() |
5. Do karamelu pridajte vyšľahané žĺtka s cukrom. |
![]() |
6. Vymiešajte dohladka mixérom. |
![]() |
7. ... a pomaličky prilievajte za stáleho miešania rum. Dala som necelý polliter. |
![]() |
8. Likér nechajte vychladnúť a prelejte do karafy alebo nejakej fľašky. Táto "starožitná" fľaša od slivovice má dobrých 30 rokov a dúfam, že ešte 30 rokov nám poslúži :-)) |
![]() |
9. Likéry zvyknem aj darovať, takže už iba ozdobte fľašu a ak sú už Vianoce, môžete začať nasávať. Určite Vám bude likér šmakovať... |