Vianočný karamelový likér



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

jedna plechovka zahusteného sladeného salka * 4 vanilkové cukry * ½ litra rumu * 3 žĺtka

POSTUP PŘÍPRAVY

Sú veci, ktoré sa proste musia. Medzi ne patrí aj tento karamelový likér. Je tak fantastický, že si ani nevšimnete a po celodennom sŕkaní likéru Vám ostane prázdna fľaša a maličká kvalitná sladká opička Judy v hlave. Ja som likér radšej schovala pred zrakmi rodiny, aby nám ostal na Vianoce, pretože som ho s tým úmyslom aj robila.... prepáčte všetci, ktoré ste u nás dlhšie zvonili - ja som schovávala do komory likér :-)))

1. Zahustené sladené salko varte 2-2,5 hodiny. Potom ho nechajte vychladnúť.
2. Nad parou vyšľahajte dotuha 3 žĺtka so 4-5 vanilkovými cukrami. Vyšľahajte ho dohladka, aby ste po oliznutí nezacítili ani jedno kryštálové zrniečko cukru.
3. Trvalo mi to asi 30 minút, šľahač som mala zapnutý na malé obrátky.
4. Do misy vložte uvarené salko - z plechovičky vyberiete fantastický karamelový mňamajz. NEOBLIZOVAŤ!!!
5. Do karamelu pridajte vyšľahané žĺtka s cukrom.
6. Vymiešajte dohladka mixérom.
7. ... a pomaličky prilievajte za stáleho miešania rum. Dala som necelý polliter.
8. Likér nechajte vychladnúť a prelejte do karafy alebo nejakej fľašky. Táto "starožitná" fľaša od slivovice má dobrých 30 rokov a dúfam, že ešte 30 rokov nám poslúži :-))
9. Likéry zvyknem aj darovať, takže už iba ozdobte fľašu a ak sú už Vianoce, môžete začať nasávať. Určite Vám bude likér šmakovať...