
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Penová časť:10 bielkov, 700g kryštálového cukru,štipka soliPlnka: 10 žĺtkov, 200g práškového cukru, 3 malé kocky masla, 2/3 palmely, 100g kakaa, 1 lyžička suchej zrnkovej kávy
POSTUP PŘÍPRAVY
10 bielkov začneme šľahať nad parou so štipkou soli a postupne pridávam cukor. Šľahám ich na prvom stupni elektrickým šľahačom cca 15-17 minút.
Ešte pred tým si pripravím papier na ktorý si nakreslím tvar torty- akú budem robiť.
Po vyšľahaní striekam hmotu vrecúškom na pripravený papier. Najčastejšie robím podkovy ( pretože tie sa dobre krájajú ) a z tých 10 vajec mi vydá na 3 pláty a ešte na ozdobu malé pusinky. pečiem ich cca 1 hodinu až hodinu a pol v teplovzdušnej rúre všetky tri naraz.
Plnka: 10 žĺtkov a 200g práškového cukru šľaháme nad parou cca 15 min. Necháme vychladnúť. Potom pridáme rozšľahané maslo s palmelou a znovu vymiešame. Nakoniec zľahka zamiešame vareškou kakao a kávu a až potom keď je kakao sčasti vmiešané premiešame šľahačom. Časť plnky dáme do vrecúška a ozdobíme ňou kraje a zvyšok rozotrieme po prostriedku plátov...
![]() |
toto sa mi podarilo vytvoriť teraz na svadbu |
![]() |
a tu je z boku |
![]() |
pre kolegyňu |
![]() |
a toto bolo na Veľkú noc |