Obrátený jablkový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

jablká, kryštálový cukor, mletú škoricu, 6 vajec, olej, vodu, polohrubú múku, sladké salko, maslo alebo palmarín a čokoládu

POSTUP PŘÍPRAVY

Mastný papier do hlbokého plechu vymastíme a vysypeme múkou.
Postrúhame približne 1,5kg jabĺk; pridáme kryštálový cukor podľa chuti (moc necukriť, salko je sladké) a mletú škoricu.
Premiešame a rozložíme po celom plechu na vymastený a vysypaný papier.

CESTO:
Vyšľaháme 6 žĺtkov s 250g práškového (môže byť aj kryštálového) cukru, pridáme 1dcl oleja,
1 a pol dcl vody, 250g polohrubej múky, pol prášku do pečiva a sneh z bielok.

Cesto vylejeme na jablká.
Upečené cesto necháme úplne vychladnúť a vyklopíme pomocou druhého plechu na opačnú stranu – čiže jablká sa dostanú na vrch. Stiahneme papier a na jablká dáme plnku.

PLNKA:
Jedno Salko sladené varíme vo vode, tak ako je konzerva uzavretá, 2 hodiny, mierne
(1 hodinu na jednej strane, potom prevrátime konzervu a 1 hodinu na druhej strane). Úplne vychladené ho vymiešame s celým maslom, alebo dáme pol na pol – čiže pol Palmarínu a pol masla (spolu 250g). Dobre vyšľaháme, natrieme na jablká a na vrch postrúhame čokoládu, alebo posypeme zrnkovou čokoládou.

Múčnik je skvelý, ak ho ešte necháme poriadne vychladnúť v chladničke.