Moja prvotinka - Tortička pre Nellinku



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Nechala som sa inšpirovať Martinkinou tortičkou (od Iva B. (Iffko) ID 3392).

POSTUP PŘÍPRAVY

KORPUS:
250 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 4 vajcia, 240 g práškového cukru, 150 ml oleja, 100 ml vriacej vody, kakao
Nechala som sa inspirovať Dadkou, podrobný postup nájdete u nej http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=2904. Tento korpus je vážne vynikajúci. Tortička je poschodová, na mešiu som použila polovičnú dávku z mramorového korpusu.

***

KRÉM:
V dolnej tortičke je čokoládový - parížsky krém, taktiež inšpirácia z MBB, bohužiaľ si ale nespomínam, kde som ho našla, takže nevkladám odkaz. Ak viete, napíšte. Rada by som ho vložila. Krém bol vynikajúci!!!
300 g čokoládky na varenie, 5 dcl smotany na šľahanie, 125 g práškového cukru, 125 g masla
- všetko spolu uvaríme na parou deň vopred, dáme do chladničky a na druhý deň vyšľaháme

V hornej tortičke je pudingový krémik - taktiež vynikajúci. Inšpirácia od Ivky a Mišky.
1 l mlieka, 3 Zlaté klasy (ja som použila aj pudingy, kokosový a mandlový), 1 vanilkový cukor, 3 PL cukru, 250 g masla
- uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť, maslo vyšľaháme, postupne pridávame uvarený puding (mali by mať rovnakú teplotu)

Jednotlivé pláty sú potreté pikantným višňovo-ríbezľovým džemom. Obe tortičky som ešte potrela pudingovým krémom, čo my zostal, aby na ňom lepšie držali ozdoby. Teda kontrétne piškótkový plot a kokosová trávička (nafarbená potravinárskym farbivom). Ozdôbky som si robila podľa rady vopred. Sú vyrobené z cukrovej hmoty - falošného marcipánu.

***

FALOŠNÝ MARCIPÁN:
6 PL práškového cukru, 1 PL medu, 4 PL sušeného mlieka, 1 PL oleja, 1 ČL mandlovej arómy - základná hmota, z nej si odoberieme potrebné množstvo a zafarbíme potravinárskym farbivom.

Hmotu som si rozdelila a potrebné množstvo, zafarbila a dala chladničky. Keď som chcela tvarovať, dala som na pár sekúnd do mikrovlnky ohriať. Pracovalo sa ňou super.

Ďakujem veľmi pekne za cenné rady Miške a Ivke. Tortička bola vynikajúca, myslela som, že odložím aj do mrazničky, no nezostalo ;o)

predpríprava ozdôbok
tortička, pohľad z hora