Ríbezľový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g ríbezlí*150 g rastlinného tuku*100 g práškového cukru*1/2 balíčka vanilínového cukru*2 PL rumu*7 vajec*70 g hladkej múky*2 ČL prášku do pečiva*100 g strúhanky*50 g kryštálového cukru*odporúčam mlieko ak by ste to mali veľmi husté-asi 1/2-1 hrnček- na zriedenie, ktoré som ja nedala*práškový a vanilínový cukor na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

No čo už s množstvom ríbezlí, ktoré sme dostali od babiniek. Chcela som skúsiť niečo nové, tak som sa dala na tento bombovo osviežujúci koláčik.-Osviežujúci preto, lebo naše ríbezle boli také kyslé, že nám všetkým až uši krútilo. Keď sa rozhodnete pre zmrzlinovú prílohu, bude ešte lepší. Niekam sa mi stratili fotky na obrázkový postup, tak tentokrát bez neho. Ale vy ste predsa šikovné a zvládnete to aj tak!


1. Ríbezle umyjeme, odstopkujeme a necháme odkvapkať. Tuk s práškovým a vanilínovým cukrom a umom vymiešame do peny, do ktorej postupne zašľahávame 7 žĺtkov.
2. Do masy postupne pridávame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a som strúhankou.( Teraz ak chcete, môžete pridať mlieko.) Nakoniec vmiešame tuhý sneh vyšľahaný zo 7 bielkov a z kryštálového cukru.
3. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme pripravenými ríbezľami. Pečieme 20 minút pri teplote 190/170 °C. Koláč po vychladnutí posypeme zmesou práškového a vanilínového cukru.