Hoky na zelenine a ryži



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

hoky 4-5 kuskov (asi 500g), mexická mrazená zeleninová zmes, 1 plechovka šampiňonov ( asi 420ml), 80g masla, plátkový syr, vegeta, saturejka, bazalka, rozmarín, alebo provensálske bylinky, 1/2 bujonu, 1 hrnček ryže, 1 cibuľa, soľ, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto mňamkové rybky robím už veľa rôčkov, asi odkedy v Košiciach po revolúcii prvý krát začala vysielať regionálna televízia a dávala takú reláciu o kutiloch a záhradkároch. K vyskúšaniu tohto receptu ma vyprovokovala jedna košická herečka, ktorá v tej relácii radila čosi o pestovaní kvietkov a byliniek vo vlastnej záhradke vetou, že " Zabudli sme používať pri príprave jedál bylinky" , že miesto nich všetko len vegetíme a solíme a že jej starká ochucovala len bylinkami. No ona v tej relácii uvarila vo vlastnej kuchyni toto jedlo , ale z filé. Mojim papkáčom tak zachutili ryby pripravené podľa tohto, receptu, že sme častejšie začali konzumovať ryby. Dovtedy to bolo nic moc. Tak dosť bolo reči , poďme na to..............

začneme ryžou ( ale rybu už máme rozmrazenú), asi 1 hrnček ryže preberieme, premyjeme a necháme odkvapkať. Ja to zvyknem robiť aj hneď zrána, aby ryža dobre preschla, lebo nikdy na rozpálený olej nedávam mokrú ryžu, pretože sa potom lepí na dno hrnca.
takže , keď máme ryžu suchú, dáme si najprv prevariť vodu, ja ju preváram v rýchlovarnej konvici, potom do hrnca dáme zohriať olej a popražíme za stáleho miešania ryžu, ona zo začiatku bude v takých akoby malých kôpkach, ale keď sa popraží a bude sklovitá, potom už bude sypká a akoby sa zrniečka ryže od seba odelili, už nebude držať pokope, kým sa tak stane aj voda nám prevrie
popraženú ryžu posolíme , do stredu dáme cibuľu, ja som mala obrovskú , tak som dala polovicu
stiahneme plameň, zalejeme vodou tak, aby bola 1 cm nad ryžou, toto si odmeriam len tak pomocou varechy, ja ju ešte premiešam aby sa usadila, prikryjem a dusím asi 15-20 minút, zalejeme si 1/2 bujónu prevarenou vodou
kým sa ryža dusí, rozložíme si ryby na dosku a z oboch strán ovegetíme, nesolíme, lebo vegeta je slaná
potrieme tak isto z oboch strán bylinkami, ja som dala provensálske
pripravíme si mrazenú zeleninu, nemala som mexickú, tak som dala polievkovú a ešte mrazený hrášok aj kukuricu
scedíme šampiňóny
do pekáča nakrájame maslo
nasypeme na maslo polievkovú zeleninu
posypeme hráškom a kukuricou, trochu posypeme provensálskymi bylinkami
nasypeme ryžu, je dobré, keď bude ešte horúca, lebo ryba je hotová raz dva
na ryžu dáme ochutené hoky
posypeme šampiňonmi
zalejeme asi 100ml bujonom
po 15 minútach hoky otočíme
poukladáme plátkový syr a dáme do rúry ešte si na 10 minút, kým sa syr neroztečie
hotovo a môžme si pochutnávať