Živánska ako ju robím ja ;)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g bravč. pleca,
500 g brav. karé,
500 g slaniny,
500 g cibule.
Na omáčku:
1 čaj.lyž. č.korenia,
1 čaj.lyž. čer.papriky,
2 čaj.lyž. soli,
1 PL štipľavej paprikovej pomazánky,
5 PL kečupu,
1 konzerva paradajkového pretlaku
1-2 PL horčice,
0,5 l červ.vína,
2 dcl oleja.
POSTUP PŘÍPRAVY
Hovorí sa "Koľko ľudí - toľko chutí" a platí to aj na recepty. Musela som obvolať pol rodiny, aby som zistila ten správny (pre mňa) postup, aby som urobila živánsku, ako ju poznám z detstva ja. Spája sa mi totiž s krásnymi chvíľami a ľudmi, ktorých som milovala. Na internete som našla kopu rôznych receptov, pre mňa najdesivejší bol ten, kde sa plátok mäsa zabalil s cibuľou, slaninou a zemiakmi do alobalu. Samozrejme, že každý má svoj štýl, ale pre mňa je len jedna živánska a tak Vám tu ponúkam, dovolím si povedať, náš rodinný recept:
Mäso nakrájame na plátky a naklepeme, všetky prísady zmiešame a naložíme do nich mäso na noc do chladničky. Na druhý deň nakrájame slaninu a cibuľu na plátky a do vymasteného plechu ukladáme mäso a prekladáme slaninou a cibuľou. Navrstvíme, zalejeme omáčkou v ktorej sa marinovalo mäso a prykryté dáme pomaly piecť približne na 1,5-2 hodiny (podľa mäsa). Podľa potreby podlejeme vínom. Podávame s čerstvým chlebom. (Ak máte radšej zemiaky, tak si ich dajte. Ale jedlo stratí to kúzlo.)
Foto pridám asi až v sobotu, neviem nájsť z posledného pečenia a teraz idem robiť znovu.
Ešte niečo: toho vína sa nemusíte báť, počas pečenia sa z neho alkohol odparí a ostane len skvelá chuť. ;)
! Doplnila som do prísad na omáčku paradajkový pretlak, zdalo sa mi to moc riedke ;) ale fotiť som nestíhala.