MEXICKÁ - FAZUĽOVÁ torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 250 g veľkej strakatej fazule * 150 g práškového cukru * 3 vajcia * 3 PL vody * 80 g mletých orechov * 20 g strúhanky * 2 KL prášku do pečiva *** KRÉM: 1. časť: 100 g čokolády na varenie * 100 ml mlieka * 2 KL masla *** 2. časť: 1 PL solamylu * 100 ml mlieka *** 3. časť: 200 g masla * 100 g práškového cukru * (rum) *** NA OZDOBU: vyšľahaná šľahačka * mandľové lupienky * lieskovce

POSTUP PŘÍPRAVY

Neviem, či sa v Mexiku robí takáto torta. Myslím si však, že žiadna Juanita, či Pedro by ňou nepohrdli. Nebojte, neide tam žiadne chilli, ani papričky jalapeño, ani nič podobné. :-) Hlavnou ingredienciou je niečo celkom iné.
Je báječná a takmer nik, kto ju u nás jedol, nevedel, čo v nej je. Je časovo náročnejšia, ale stojí za to!
Obrázkový postup napovie.

1. Najskôr si pripravíme fazuľu. Namočíme ju do vody na 12 hodín a v tej istej vode ju uvaríme do mäkka. Keď trochu vychladne, ošúpeme ju a prepasírujeme cez sito. Na fotke je fazuľa tesne pred pasírovaním.
2. V mise šľaháme do peny cukor so žĺtkami a s vodu.
3. Pridáme pomleté orechy, strúhanku, prášok do pečiva a zamiešame.
4. Pridáme prepasírovanú fazuľu a znova zamiešame.
5. Posledný pridáme sneh z bielkov, opatrne ho vmiešame do cesta.
8. Cesto vylejeme do tortovej formy. Dno buď vystelieme papierom na pečenie (môj prípad) alebo vymastíme a vysypeme múkou. Boky formy necháme suché.
7. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30-40 minút pri 200 st. C. Známa skúška špáradlom dobu pečenia upresní.
8. Krém pozostáva z 3 častí. Prvá časť = do kastrólika dáme mlieko, čokoládu a maslo a necháme ich zovrieť za občasného miešania.
9. Druhá časť = do druhého kastrólika dáme mlieko a solamyl a tiež ich necháme zovrieť, ale za stáleho miešania (nech sa nevytvoria hrudky)!
10. Čokoládovú časť krému po lyžičkách pridávame do solamylovej časti a miešame, ...
11. ... až vznikne takýto jednoliaty základ.
12. Konečne sa dostávame k tretej a zároveň poslednej časti krému. Vyšľaháme maslo s cukrom ...
13. ... a pridávame po lyžičkách VYCHLADNUTÝ čokoládový základ (z bodu 11), tentokrát za stáleho šľahania.
14. Dopracujeme sa k takémuto mňamkovému čokokrému. Môžeme doň priliať trošičku rumu, ja som ho tentoraz vynechala.
15. Korpus prerežeme na 2 časti, ...
16. ... spodnú natrieme krémom, prikryjeme vrchnou časťou korpusu, aj ten natrieme krémom aj zvrchu, aj boky a dáme do chladu. Korpus je dosť vlhký, netreba ho už ničím pokvapkať.
17. Po stuhnutí zarovnáme povrch torty, a ozdobíme ju. Ja som tentokrát použila na boky mandľové lupienky, navrch šľahačku a lieskovce.
18. Už nezostal ani jedinký takýto kúsok.