Olivové špirálky...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150g hladkej múky, 150g polohrubej múky, 1 Čl kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1/2 kocky droždia, 1/2 Čl kypriaceho prášku, 100ml oleja, 100ml teplého mlieka, 2 strúčiky cesnaku, vajíčko na potretie, zelené a čierne olivy, špajdle, hrubozrnná soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Receptík je z internetu, ale je tak báječný, že sa podelím...




V teplom mlieku si rozmiešame droždie a cukor, necháme vzísť kvások. Múky zmiešame spolu s kypriacim práškom a soľou, pridáme prelisovaný cesnak, vykysnutý kvások a olej. Vymiesime redšie cesto, ktoré necháme hodinku prikryté kysnúť. Potom ho vyklopíme na dosku posypanú múkou a rozdelíme na 10 častí. Na špajdle napichneme olivy /striedavo raz zelenú, raz čiernu - po 6 kúskov na jednu špajdľu/. Z každej časti cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske šúľok, ktorý obmotáme okolo olív na špajdli a potom položíme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Potrieme ich vajíčkom a posypeme soľou. Pečieme na 200°C, asi 15-20 minút, dozlata.