Dulový syr zo šupiek



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 kg dobre odležané, vyzreté dule 20 dag kryštálového cukru 50 g hrozienok 50 g posekaných vlašských orechov 2 g kyseliny citrónovej 1 ČL mletej škorice

POSTUP PŘÍPRAVY

Dule umyjeme, najlepšie pomocou kefky. Nakrájame na štvrťky, olúpeme a zbavíme
jadrovníkov. Dužinu nakrájame na menšie kúsky a použijeme na kompót.
Šupky použijeme na výrobu syra. Dáme ich do širšieho hrnca, podlejeme vodou
do výšky cca 2 cm, pridáme cukor a kyselinu citrónovú rozpustenú v lyžici vody
a varíme pod pokrievkou do zmäknutia. Pridáme škoricu a po vychladnutí rozmixujeme.
Hmotu rozostrieme na jemne olejom vymastený plech, posypeme posekanými orechami
a hrozienkami (uvarenými vo vode), ktoré opatrne vtlačíme do hmoty a necháme oschnúť
v teplej rúre alebo na teplom radiátore. Pokrájame na kúsky.