Zemiakové lístkované pagáče...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 šálky polohrubej múky, 250 ml mlieka, 100 ml oleja, 1⁄2 kocky droždia, 1⁄2 ČL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 250 g Palmarínu, 3 uvarené zemiaky, 1 vajíčko na potretie a trochu vegety na posypanie...

POSTUP PŘÍPRAVY

1 šálka = 200 ml



Zemiaky si nastrúhame a odložíme bokom. Do misky nasypeme múku, prilejeme olej, prisypeme soľ, pridáme cukor, rozmrvené droždie a zalejeme teplým mliekom. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté 30 minút kysnúť. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske, posypeme 1/4 nastrúhaných zemiakov, nastrúhame 1/4 kocky stuhnutého Palmarínu a poskladáme: zhora do 1/3 zdola do 1/3, preložíme sprava, zľava a vzniknutú kocku prikryjeme a necháme 20 minút kysnúť. Znovu rozvaľkáme, posypeme ďalšou štvrtinou nastrúhaných zemiakov a stuhnutého Palmarínu a poprekladáme, necháme kysnúť prikryté 20 minút... takto si to zopakujem ešte 2 x. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a povykrajujeme pagáčiky, ktoré dáme na vymastený plech podkysnúť cca 30 minút. Nakoniec ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme vegetou /alebo čím chceme / a pečieme na 180°C do zlata.