Ľanové slimáčiky z Juhoslávie



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g polohrubej múky (+ niečo navyše pre istotu) 4 dl mlieka 1 kocka kvasníc 3 čajové lyžičky soli (morskej, klasickej radšej menej) 1 polievková lyžica cukru 1 dl oleja (napr. slnečnicový) 1 vajíčko 100 g Hery ľanové semienka, príp. rasca

POSTUP PŘÍPRAVY

Kvások - do raničky vlejeme 2 dl mlieka a necháme trochu ohriať, pridáme 1 čl soli, 1 PL cukru, zamiešame. Nadrobíme kvasnice a zamiešame. Pridáme 4PL múky, pomiešame a necháme stáť v teple.
Do veľkej nádoby nasypeme 600 g polohrubej múky (časť môže byť hladká, napr. aj špaldová), opäť 1 čl soli,
opäť 2 dl vlažného mlieka, 1 dl oleja. Práškové suroviny najprv zmiešame, potom pridáme kvások, mlieko a olej. Vymiesime cesto, ktoré nemusí byť tuhé, a necháme v teple 1 hodinu kysnúť.
Medzitým si dočítame knihu, pripravíte dosku, valček, štetec (lepšie dva) a plnku.
Plnka je veľmi jednoduchá. Rozbijeme vajíčko, bielok si odložíme do misky, pôjde navrch. 100 g Hery zmiešame s 1 žĺtkom a 1 čl soli - odporúčam kovovú plochú misku, zvyšok plnky môžeme pohodlne vytrieť kúskom chleba (a podporiť bezodpadové hospodárenie).

Cesto vypracujeme tak, aby sa s ním dalo pracovať (obvykle ešte pridám pár lyžíc múky pekne na okraj a varechou odtláčame a tak obaľujeme hmotu v múke) a rozdelíme na tri časti, z ktorých vyformujeme gule a 2 z nich odložíme na pomúčený povrch. Pripravíme si plechy - jeden pomocný, tam budeme roládu krájať, a druhý s papierom na pečenie - odporúčam. Na rozvaľkané cesto natrieme 1/3 plnky a posypeme semienkami. Potom postupne rolujeme a štetcom oprašujeme - zametáme múku tak, aby na ceste ostalo čo najmenej. S pomocou tretej ruky (stačí detská) prevalíme rolu na pomocný plech.

Potrieme bielkom so soľou a ešte raz posypeme semienkami - najmä ak sme kombinovali - keď je vnútri rasca, posymeme rascou, aby sme mohli odlíšiť.

Teraz prídetrochu prplania - tak sa napite, prejdite, nadýchajte - a ideme na to.

Do širokého hrnčeka nalejeme vodu a prichystáme si väčší nôž. Vykrajujeme skoro trojuholníky - presnejšie lichobežníky - ide o to, aby to malo trochu exotický tvar a aby to vydržalo pri pečení stáť. Pôvodne sa krájali klasicé rezy, ale potom tie "osie hniezda" popadali a plnka skončila z veľkej časti na plechu. Prekladáme na plech vyložený papierom na pečenie (niektoré predsa len popadajú a pripálená Hera sa z plechu musí odstraňovať...). Nôž po každom prekrojení opláchneme vodou (stačí si namočiť prsty a navlhko utrieť), lebo inak sa nôž lepí a je to utrpenie.

Pečieme podľa skúseností s podobným cestom. V plynovom (plyn + elektrina) sporáku to bolo na stupni 4, prvý plech 15 - 20 minút a potom ešte 4 minúty zhora elektrinou. ďalšie plechy už stačí 15 + 4 minúty. Vyjdú dva plechy.