
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
300 g červenej šošovice 2 PL olivového oleja 1 veľká cibuľa (najemno nasekaná) 160 g mrkvy (pokrájanej na menšie kocky) 1 PL rajčinového pretlaku 2 ČL mletej rasce 1 ČL mletej červenej papriky 2 PL nasekanej čerstvej mäty ½ ČL sušeného tymiánu alebo oregána štipka mletého čierneho korenia 2 litre vývaru soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Červenú šošovicu namočíme na 20 minút do vody. Vodu zlejeme a ešte dvakrát ju dobre prepláchneme. Odložíme nabok.
V hrnci zohrejeme 2 PL oleja, pridáme najemno nasekanú cibuľu a restujeme, kým nebude cibuľa urobená do sklovita.
Pridáme rajčinový pretlak, kmín, papriku, mätu, tymián, štipku čierneho korenia a restujeme ešte 30 sekúnd. Potom nasypeme šošovicu, pridáme mrkvu, zalejeme vývarom, jemne posolíme a necháme zovrieť. Varíme dovtedy, kým nebude šošovica aj mrkva mäkká.
Uvarenú polievku prepasírujeme alebo rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka. Dochutíme soľou alebo čiernym korením.
Servírujeme pokvapkanú paprikovým olejom, prípadne s posekanou mätou a plátkom citróna.
Recept na paprikový olej nájdete na mojom blogu:
http://about-the-taste.com/2016/07/05/turecka-sosovicova-polievka
Ewa EM