Citrónový mramorový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 veľké vajíčka (alebo 4 menšie), 400 g polohrubej výberovej múky, 220 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2,5 dl mlieka, 2,5 dl oleja, 1 dl citrónovej šťavy, 2 lyžičky postrúhanej citrónovej kôry, ½ prášku do pečiva, 1 zarovnaná lyžička sódy bikarbóny, 2 zarovnané polievkové lyžice kakaa
POSTUP PŘÍPRAVY
*šťavnatý a osviežujúci koláčik* Suroviny boli v pôvodnom recepte rozrátané na lyžice a hrnčeky, mala tam ísť ešte aj pomarančová kôra, takže som ich upravila na váhu, tiež zmenila ich pomer, lebo tých surovín sa mi zdalo málo a postup mal byť ako pri piškóte, ale ja mám odskúšané, že takto je to lepšie.
 |
celé vajíčka poriadne vyšľaháme (asi 2 min.) s 2 lyžicami cukru, postupne pridáme zvyšok cukru a šľaháme do hustej bielej peny (asi 3-4 min.) |
 |
pridáme mlieko, olej, citrónovú šťavu |
 |
najemno nastrúhanú citrónovú kôru, múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou. Polovicu cesta vylejeme na menší, maslom vymastený a pomúčený plech (ja mám o vn. rozmeroch 28x37 cm) - plech si nachystáme vopred, pretože citrónová šťava začne okamžite reagovať s kypriacimi prísadami, tak aby nám v rúre potom veľmi neklesol. |
 |
do polovice zamiešame kakao (lyžice s kakaom zarovnať príborovým nožom) |
 |
lyžicou nalievame na svetlé a vidličkou opatrne premiešame. Už sa mi robia bublinky, tak rýchlo šup-šup do rúry. Pečieme pri teplote 160°-170° C cca 12-15 min. |
 |
Ešte horúci hustejšie posypeme práškovým cukrom a necháme úplne vychladnúť. Zvykne do druhého dňa zvlhnúť vrch, koláč je viac šťavnatý, ale kto to nemá rád, tak si ho trebať posypať len jemne, keď už je vychladnutý a na druhý deň, ak treba, znova poprášiť. Alebo si vyskúšať na malom kúsku, čo by Vám viac vyhovovalo. |
 |
... |