Falošné francúzske zemiaky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Zemiaky, 5-6 kúskov párkov /obyčajných stačia 3-4,/ alebo klobása, trvanlivá saláma, 4 vajíčka, 2,5 dl smotany na šľahanie /alebo kelímok kyslej smotany, alebo mlieko/, olej, soľ, drvená rasca, mleté čierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Francúzske zemiaky pripravujem trošku jednoduchším spôsobom, očistené a nakrájané zemiaky nechám len chvíľku predvariť a obed je už potom hotový raz-dva.

Očistené zemiaky nakrájam na tenšie (asi 2 mm) kolieska, uvarím v osolenej vode do mäkka, do ktorej pridám ešte trošku drvenej, alebo pomletej rasce.
Párky prekrojím na štvrtinky a ešte na 2-3 mm kúsky a opražím na oleji do chrumkava (ak dávam klobásu, nakrájam ju na kolieska a dávam rovno do pekáča k zemiakom), vtedy vymažem pekáč olejom.
Uvarené zemiaky zlejem, prehodím na pekáč, pridám celý obsah panvice, jemne premiešam, ak treba, dosolím, jemne okorením
rozšľahám si vajíčka s kyslou smotanou, ak chcete diétnejšie, tak s mliekom, nalejem na zemiaky s párkami /môžete poliať aj troškou smotany na šľahanie - tentokrát som šľahala vajíčka rovno so smotanou na šľahanie a pridala som ešte opraženú loveckú salámu/, okorením ešte trošinku vrch.
Tak a šupneme do rúry na 200° C zapiecť, cca 15 min.
Dobrú chuť