Calzone Gyros



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 500 g múky (hl. a polohr.), 1 dcl teplej vody, 2 dcl piva, 2 PL oleja, 1 PL medu, 2 ČL soli, sáčok sušeného droždia, 1 ČL kypriaceho prášku.
PLNKA: 600 g kuracie prsia, 3 veľké paradajky, 1 konzerva šampiňónov, korenie Gyros, podľa potreby soľ a olej
PRÍLOHA: kyslá smotana, cesnak, soľ, uhorka, čínska kapusta

POSTUP PŘÍPRAVY

CESTO: Z uvedených surovín spracujeme cesto. Ja robím v robote čiže dám sypkú časť, premiešam a dolievam tekutiny vrátane medu. Cesto odložíme do pomúčenej misy, jemne posypemem múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto.

PLNKA: Kuracie prsia si nakrájame na tenké rezance, polejeme olejom, posypeme korením Gyros (podľa chuti) a odložíme do chladničky. Medzitým dáme do hrnca s vriacou vodou paradajky (šupku predtým narežem do malého krížika). Keď vidíme že sa už šupka oddeľuje, praská vyberieme do studenej vody. Ošúpeme, vyrežeme to škaredé po stonke a nakrájame na kocky. Rozohrejeme si wok, pridáme mäso z chladničky a sprudka opekáme do biela až do červena. Pridáme paradajky a šampiňóny, ak je treba dosolíme, prikryjeme a podusíme.

Z cesta urobíme 4 bochníčky, vyvaľkáme do kruhu alebo do štvorca, naplníme zmesou (tak aby vo woku ostala nejaká šťava). Cesto preložíme na polovicu a okraje zahneme smerom hore. Potrieme olejom (alebo rozšľahaným vajíčkom) dáme na vymastený plech a šupneme do rúry vyhriatej na 220 stupňov na cca 15 min. Po upečení zvyknem potrieť maslom a na chvíľu prikryjem utierkou.

Podávame preliate šťavou a ako prílohu kyslú smotanu zmiešanú s pretlačeným cesnakom a soľou do ktorej sme nadrobno nakrájali uhorku a čínsku kapustu.