Domáci guľáš na kotlíkový spôsob

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cca ½ kg hovädzieho na guľáš (alebo bravčového pliecka), 3 veľké cibule, 2 strúčiky cesnaku, 3 stredne veľké mrkvy, 2-3 petržleny, 7 väčších zemiakov, menší kúsok slaninky, čerstvá paprika a rajčiny (1 biela /nie pálivá/, 1 červená paprika, 3-4 rajčiny), nové korenie, celé čierne korenie, 3-4 lyžičky vegety, soľ, rasca, zázvor /nemusí byť/, olej, lyžica múky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Je veľa spôsobov, ako pripraviť chutný guľáš. Tento robievam doma podľa nášho gusta...
 |
Mäso odblaníme, nakrájame na menšie kúsky (niekedy dávam aj hovädzie, aj bravčové) |
 |
na oleji jemne opražím cibuľu, pridám na drobné kúsky nakrájanú slaninu, pretlačený cesnak, jednu mrkvu nakrájanú na tenké kolieska (štvrťky, ako chcete) |
 |
jeden nadrobno nakrájaný zemiak, premiešam |
 |
pridám mäso |
 |
korenie, rascu, soľ, vegetu, premiešať a trošku opražiť |
 |
pokrájanú papriku, rajčiny *bez šupky* (chvíľu ich nechám postáť vo vriacej vode a šupku stiahnem) /Dávam aj zmrazené – už nerobím lečo do pohárov/ a prilejem vodu (do tlakového stačí cca 4 dl). Nechám udusiť. |
 |
Keď je už mäso viac mäkkšie, |
 |
zemiaky pokrájam na ¼ a každú ešte na 4 kúsky |
 |
a pridám k mäsu spolu so zvyškom nakrájanej mrkvy a petržlenu |
 |
zalejem asi 2 litrami vody, nechám prevrieť. Ak treba, dochutím ešte vegetou a nechám všetko spolu dovariť. Potom prilejem už len jemnú zátrepku (z 1 navŕšenej lyžice polohrubej múky a cca 2 dl vody), chvíľu ešte povariť. |
 |
*Dobrú chuť* |