Kysnuté marcipánové vrkoče

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 500g polohrubej múky, bal. sušeného droždia (na 0,5 kg múky) prípadne aj čerstvé droždie, 50g kryštálového cukru, 3 štipky soli, 1 žĺtko alebo žĺtok -stále neviem ako je to správne:o), 3 dcl vlažného mlieka a 80 g roztopeného masla, môže byť aj kôra z citróna-ja som nemala*******plnka: 150g mletých orechov alebo mandlí, 200g marcipánu, 2 polievkové lyžice práškového cukru, rum alebo vajíčkový koňak podľa potreby a 1 bielko****** na potretie môže byť citrónová poleva: práš. cukor vymiešať so šťavou s citróna alebo stačí vrkoče len pocukrovať
POSTUP PŘÍPRAVY
Nič zložité, skôr som chcela poukázať na zaujímavý tip , keď sa koláčik naservíruje. Keďže som použila prvý krát neznámy druh marcipánu:o(, jasné, že mi nevyhovoval a plnka sa mi nedala dobre rozotrieť, tak efekt nie je dobre viditeľný. AK by ste použili makovú alebo kakaovú plnku, určite by na reze koláč vynikol krajšie. No čo už, poďme na postup:
 |
... tentokrát som doma našla sušené droždie, tak som si to všetko zjednodušila... suroviny na cesto sa zmiešajú spolu a nechajú na teple vykysnúť... ak používate čerstvé droždie, je nutné spraviť si z mlieka ,cukru a droždia kvások zvláš a potom primiešať k múke... takže múka, droždie.... |
 |
...cukor, soľ... a sypkú zmes dobre premiešame... |
 |
... pridáme žĺtko... |
 |
...vlažné mlieko a pomocníci začínajú pomaličky miešať, čo na tom, že je to napichovátkom na jednohubky:o)))... |
 |
... a miešajú:o)).. bude to tentokrát trvať o niečo dlhšie ako obyčajne... Tak ma cvrček zabavil tým miešaním, až som zabudla na rozpustené maslo... |
 |
... takže ešte pridáme maslo... ja miešam najradšej mixérom, tak mám zaručené, že sa mi všetko správne vymieša... |
 |
... vymiešané cestíčko si troška posypeme múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto dobre vykysnúť... |
 |
.:o) |
 |
... tu sú suroviny na prípravu plnky... |
 |
... ako som spomínala, mala som nový druh marcipánu a robilo sa mi s ním nie príliš dobre... bol dosť hustý, tak som pridala viac koňaku a rukami rozmiesila plnku... |
 |
...takto... |
 |
...vykysnuté cesto si rozvaľkáme cca na 50 x 40 cm... |
 |
...potrieme!!! plnkou nech Vás nemýli fotka, ja som plnku rozsýpala... |
 |
... a zvinieme do závinu... ten som si predelila na polovicu, lebo by sa mi nedal na plech... |
 |
... každú roládu si rozrežeme ako na obrázku a spletieme do vrkoča... |
 |
... a tu je druhá... |
 |
...vrkoče necháme podkysnúť ešte 20 minút na plechu a dáme do vyhriatej rúry piecť do ružova... |
 |
..po upečení môžeme ešte horúce poliať citrónovou polevou, ja už som ich len ocukrovala... |
 |
... dobrú chuť... |