Smotanové tyčinky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g hladkej múky špeciál, 100 g Palmarin, 125 g kyslej smotany, soľ, ½ kávovej lyžičky sódy bikarbony, 1 žĺtok a 1 lyžička vody (na potretie), nemletý mak, rasca

POSTUP PŘÍPRAVY

***

múku preosejem (stačí aj pretriasať lyžicou), premiešam so sódou bikarbonou, trošinku posolím, pridám nakrájaný tuk
celú smotanu si položím na váhu a odoberám z nej do misy, kým nemám požadovanú hmotnosť
poriadne všetko premiešať rukami - bude to lepivé. Keď je to poriadne premiešané - trošinku pomúčim, prevrátim a znovu pomúčim
cesto už teraz začína byť celistvejšie a odložíme na dve hodinky do chladničky
cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkám na hrúbku 2-max3 mm
potriem žĺtkom rozmiešaným s lyžičkou vody (miniem celé množstvo)
posypem makom a rascou /čím len chcete - sezamom, červenou paprikou, ak chcete pikantné - tak pálivou, semienkami..../ Ak sa zdá cesto málo slané, posypať sem-tam jemne vrch. Dá sa aj hrubou soľou, vtedy netreba dávať soľ do cesta.
radielkom si nakrájam požadované tvary /radielkom treba prejsť ešte raz - aby sa to od seba poriadne oddelilo, pretože cesto je dosť jemné/ a príborovým nožíkom si podberám a prenášam každý kúsok na jemne vymastený /maslom, Cerou alebo Herou/ plech a pečiem na 180° C cca 6-7 min - musia byť upečené dozlatista /inak bude vnútro ešte surové/
Z plechu idú výborne dole a nelepia sa. Ak po rozlomení budú vo vnútri ešte nedopečené, šupnúť na chvíľku do rúry a dopiecť.