Švédska mandľová torta, lepšia ako z Ikei :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 200g mletých mandlí, 220g mletého cukru, štipka soli, 8 bielkov Krém: 225g masla, 35g škrobu, 250g práškového cukru, 8žĺtkov, 100g mandľových lupienkov na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Tortu je možné vložiť na pár hodín/dní do mraziaka, bude mäkšia. Keď nemáte veľký mraziak, stačí ju dať do chladničky na noc.
PS: Krém je dosť sladší, preto po novom dávam do krému iba 200g ml. cukru, ale zato 45g škrobu. Mixovanie krému nepodcenujte, vždy mi to trvá min 25min :-)
Prajem príjemné lahodenie

4 bielka si vyšlaháme so štipkou soli do tuha, pomaly pridáme 110g cukru, ďalej šľaháme. Postupne pridáme 100g mletých mandlí. Cesto vylejeme do formy a pečieme cca 20 minút. Kým nám korpus vychladne, pripravíme si rovnakým spôsobom druhý korpus.
Medzitým si na suchej panvici opečieme do zlata mandľové lupienky.
Takto vyzerajú upečené korpusy :-)
Maslo vložíme do misky, ktorú sme položili na hrniec s vodou (robíme tzv. teplý kúpeľ). Keď sa maslo roztopí pridáme cukor, žĺtka a po chvíli škrob. Miešame/šľaháme dovtedy, kým nám masa nezačne hustnúť. Trvá to približne 25-30 minút.
Ešte horúcu masu natrieme na prvý korpus (cca tretina), položíme druhý korpus a zvyškom masy potrieme vrch korpusu a ich boky. Nakoniec posypeme mandľovými lupienkami.