Oškvarkové pagáčiky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
KVÁSOK: 20-30g kvasníc, 150 ml teplé mlieko, 1KL cukor, CESTO:1kg polohrubej múky, 250 - 300g pomletých oškvarkov, 1 pochúťková smotana, 1 HERA, 2 PL bieleho vína, 2 menšie uvarené zemiaky, 2 žĺtky, soľ, mčk,
POSTUP PŘÍPRAVY
Z mlieka, kvasníc a cukru urobíme kvások. Do 3/4 múky pridáme HERU, 2PL bieleho vína, postrúhané zemiaky. Ostatnú múku použijeme na podsypávanie pri vaľkaní. Cesto osolíme, okoreníme, pridáme žĺtka a smotanu, dobre zapracujeme a necháme na teplom mieste 30-45 min nakysúť.
Keď máme cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske najlepšie do štvorca. Natrieme oškvarky a preložíme kraje do stredu. Necháme 15-20 min. kysnúť. Po 20 min cesto opäť rozvaľkáme, natrieme oškvarkami a znovu poprekladáme ako obálku. Takto opakujeme ešte 2 krát po 20 min.
Cesto rozvaľkáme na 1,0 cm až 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky na ktoré nožíkom urobíme mriežku, potrieme vajíčkom a pečieme v rúre približne 20 minút do zlatista.
 |
Zamiesené cesto necháme 30-45 min. nakysnúť |
 |
Rozvaľkáme a potrieme oškvarkami |
 |
Preložíme |
 |
Z druhej strany |
 |
Z dola |
 |
Z hora |
 |
prikryjeme utierkou a necháme 15 - 20 min. podkysnúť.
Postup opakujeme 3x |
 |
Vyvaľkáme na 1 cm a vykrajujeme pagáčiky. |
 |
privítame aj pomocnú ruku |
 |
Vykrojené pagáčiky uložíme na plech a necháme ešte 10 min. kysnúť.
Potom potrieme vajíčkom. |
 |
vložíme do rúry zohriatej na 180 C a pečieme 20 min. |
 |
Pečieme 20 min pri 180 C |
 |
Hotovo - upečené. Vyšlo asi 60 ks. |