Oškvarkové pagáčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KVÁSOK: 20-30g kvasníc, 150 ml teplé mlieko, 1KL cukor, CESTO:1kg polohrubej múky, 250 - 300g pomletých oškvarkov, 1 pochúťková smotana, 1 HERA, 2 PL bieleho vína, 2 menšie uvarené zemiaky, 2 žĺtky, soľ, mčk,

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mlieka, kvasníc a cukru urobíme kvások. Do 3/4 múky pridáme HERU, 2PL bieleho vína, postrúhané zemiaky. Ostatnú múku použijeme na podsypávanie pri vaľkaní. Cesto osolíme, okoreníme, pridáme žĺtka a smotanu, dobre zapracujeme a necháme na teplom mieste 30-45 min nakysúť.
Keď máme cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske najlepšie do štvorca. Natrieme oškvarky a preložíme kraje do stredu. Necháme 15-20 min. kysnúť. Po 20 min cesto opäť rozvaľkáme, natrieme oškvarkami a znovu poprekladáme ako obálku. Takto opakujeme ešte 2 krát po 20 min.
Cesto rozvaľkáme na 1,0 cm až 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky na ktoré nožíkom urobíme mriežku, potrieme vajíčkom a pečieme v rúre približne 20 minút do zlatista.

Zamiesené cesto necháme 30-45 min. nakysnúť
Rozvaľkáme a potrieme oškvarkami
Preložíme
Z druhej strany
Z dola
Z hora
prikryjeme utierkou a necháme 15 - 20 min. podkysnúť. Postup opakujeme 3x
Vyvaľkáme na 1 cm a vykrajujeme pagáčiky.
privítame aj pomocnú ruku
Vykrojené pagáčiky uložíme na plech a necháme ešte 10 min. kysnúť. Potom potrieme vajíčkom.
vložíme do rúry zohriatej na 180 C a pečieme 20 min.
Pečieme 20 min pri 180 C
Hotovo - upečené. Vyšlo asi 60 ks.