Cuketové placky s čatní

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 veľká cuketa, 150 g hl. múky, 2 vajcia, 50 g strúhaného parmezánu, MČK, soľ, olej čatní: 250 g cibule, 2 zelené chilli papričky, 50 g prírodného tmavého cukru, 0,5 dcl olivového oleja, 4 strúčiky cesnaku
POSTUP PŘÍPRAVY
Tieto placky sú mäkké a v kombinácii s čatní, ktoré je sladko pikantné sú veľmi chutné.
Cukety očistíme, nastrúhame, posolíme, necháme odstáť, aby pustili šťavu. Vyžmýkame, pridáme ostatné prísady a dôkladne premiešame. Cesto necháme postáť a na potretej panvici opekáme do zlatova malé placky z jednej aj druhej strany.
Čatní - na olivovom oleji si dohneda opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cukor, keď sa rozpustí pridáme chilli a nasekaný cesnak. Pražíme už len chvíľku. Mierne vychladnuté rozmixujeme na kašu.
Placky podávame potreté čatní, pre deti môže byť kľudne aj kečup (takto to má rád môj najmladší syn).
 |
Očistíme si cukety - niekto nešúpe, mne to ale nedá :)... Ja som robila dnes zo 4 stredných cukiet, tak som prispôsobila aj množstvo ostatných prísad. |
 |
Nastrúhame, osolíme (dala som cca 1 ML), necháme postáť. |
 |
Cukety pustia šťavu - vyžmýkame ich. |
 |
Pridáme múku (na toto množstvo cukiet som použila cca 200 g), vajcia (3), strúhaný syr (80 g - kľudne môžete použiť aj iný tvrdý syr, ja som dnes mala parmezán), okoreníme a premiešame. |
 |
Kým cesto odpočíva, ideme na čatní - pripravíme si cibuľu (ja som použila o niečo menej), chilli papričky (ak nemáte zelené, kľudne aj červené), tmavý cukor, cesnak a olivový olej |
 |
Cibuľu nadrobno nasekáme a dáme pražiť na olivovovom oleji. |
 |
Pridáme cukor, keď je už čiastočne rozpustený, dodáme aj cesnak a chilli. Ešte chvíľku necháme na ohni |
 |
Mierne vychladnuté poriadne rozmixujeme na kašu |
 |
Čatní je hotové. |
 |
Ideme na placky - panvice potriem olejom a lyžicou robím kôpky, ktoré roztiahnem na malé placky - robím súčasne na dvoch panviciach, aby som nestrávila pri sporáku celý deň. |
 |
Obrátim a opečiem z druhej strany. Ak sa vám placka nedá obrátiť a trhá sa, je to znak, že nie je ešte dobre prepečená a treba ju ešte chvíľku nechať. |
 |
Usmažené placky prikrývam pokrievkou na tanieri, aby nevychladli - toľko mi ich vyšlo zo 4 stredných cukiet |
 |
Na tanieri potierame čatní a papáme.... dobrú chuť |