Čatní...na rôzne spôsoby.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

sladkokyslá pikantná omáčka k pečenému, grilovanému mäsku alebo k čomukoľvek, kde nám bude chutiť...

POSTUP PŘÍPRAVY

xxx

TEKVICOVÉ ČATNÍ S POMARANČMI: 800g ošúpanej a jadierok zbavenej tekvice /tentoraz som dala "obyčajnú"/, 4 pomaranče, 2 cibule, 2 čili papričky /môžu byť aj feferónky/, 200ml jablčného octu, 200ml vody, 150g hnedého cukru, 2 celé klinčeky, 2 kúsky badiánu, 1 ČL soli....Tekvicu nakrájame na malé kocky, podlejeme vodou octom, prisypeme cukor, soľ a pridáme klinčeky a badián. Čili papričky alebo feferónky zbavíme jadierok a nasekáme nadrobno, cibuľu očistíme a tiež pokrájame nadrobno - oboje prisypeme k tekvici, postavíme na oheň, privedieme k varu a na miernom ohni varíme za občasného miešania 25 minút /stále pritom vrie/. Pomaranče ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky a pridáme k tekvicovej zmesi. Varíme ešte 5 minút. Ešte horúcu zmes nalejeme do pripravených umytých pohárov a uzavrieme, na 5 minút obrátime hore dnom...
BROSKYŇOVÉ ČATNÍ: 800g broskýň, 3 veľké červené cibule /alebo 4 stredné či 6 malých/ 100ml oleja, 200g hnedého cukru, 3 PL posekaných mandlí, 2 kúsky badiánu, 2 ČL postrúhaného zázvoru, 2 paličky škorice, štipka nastrúhaného muškátového orieška, 100ml vody, 1 ČL soli, 100ml jablčného octu...Broskyne umyjeme, ošúpeme /ak máme "domáce" a dobre zrelé, pôjde šupka ľahko dolu. Ak nie, tak ich zabaríme vriacou vodou, po chvíľke schladíme studenou a ošúpeme/, vykôstkujeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a na oleji osmažíme do sklovita. Pridáme broskyne, cukor, ocot, zázvor, mandle, škoricu, badián, soľ, muškátový oriešok a podlejeme vodou. Varíme na miernom ohni 20-25 minút. Horúcim čatní naplníme poháre, uzavrieme a obrátime na 5 minút hore dnom...
TEKVICOVÉ ČATNÍ S JABLKAMI: 800g očistenej a jadierok zbavenej tekvice /tentoraz som dala polovicu "obyčajnej a polovicu maslovej/, 4 ks stredne veľkých jabĺk, 2 ČL nastrúhaného zázvoru, 4 Pl horčičných semienok, 2 čili papričky /alebo feferónky/, 200ml jablčného octu, 150g hnedého cukru, 1 Čl soli, 200ml vody. Tekvicu nakrájame na malé kocky, jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na kocky, ktoré pridáme k tekvici, prisypeme cukor, soľ, horčičné semienka, pridáme zázvor, nasekané čili papričky /alebo feferónky/ zbavené jadierok, prilejeme vodu a ocot. Privedieme k varu a na miernom ohni /ale aby nám zmes vrela/ varíme za občasného miešania 30 minút. Horúcu zmes nalejeme do umytých pohárikov, uzavrieme a na 5 minút obrátime hore dnom...
MARHUĽOVÉ ČATNÍ: 600g marhúľ, šťava z 1/2 citróna, 50 ml jablkového octu, 3 ks klinčekov, 1/4 ČL soli, 2 paličky škorice, 1 čili paprička /alebo feferópnka/, 120g hrozienok, 60g hnedého cukru...Marhule ošúpeme /postup som popísala v BROSKYŇOVOM ČATNÍ/, odkôstkujeme a nakrájame na kocky, dáme do misky, prilejeme citrónovú šťavu, ocot, klinčeky, škoricu, hrozienka, soľ, posekané a jadierok zbavené čili papričky /alebo feferónky/, cukor a hrozienka...necháme hodinu postáť a potom dáme do hrnca. Privedieme k varu, stíšime a varíme za častého miešania asi 15 - 20 minút. Naplníme umyté poháriky, ktoré na 5 minút obrátime hore dnom...