Výborné čokoládové cookies

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
300 g polohrubej múky, 125 g masla /s väčším podielom rastlinného tuku - aj HERA/, 1 väčšie vajíčko, 160 g práškového cukru, väčšia štipka soli, ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny, 175 g mliečnej čokolády, kúštik masla na vymazanie plechov (každý plech vymažem len raz)
POSTUP PŘÍPRAVY
Najlepšie je použiť mixér, alebo nakrájať čokoládku vopred, či zapojiť druhé dve ruky, a ak sa rozhodnete pre duté figúrky - rozvaľkať ich v sáčku pomocou valčeka, či tĺčika na mäsko).
(ja som použila tentokrát len čokoládu na varenie a boli suchšie, než keď sa pridáva aj mliečna)
 |
do misky vylejeme roztopené vlažné maslo, ktoré vymiešame s vajíčkom, pridáme cukor a vymiešame do peny |
 |
pridáme múku zmiešanú so sódou a štipkou soli, vysypeme na malinké kúštičky posekanú čokoládu a premiešame, tentokrát rukou |
 |
Zo začiatku to bude veľmi sypké. Poriadne premiesiť rukami a z toho tvarovať guľky. Ak sa nebudú dať, tak pridať trošinku masla |
 |
a pritlačím mierne prstom - roztlačený koláčik má na výšku cca 7 mm a priemer cca 3,5 cm (len preto, aby z toho neboli tenučké placičky) - na konci je guľka, ktorú "rozplacnem ako tie prvé dve" - plech potrieť maslom - *nie olejom* |
 |
rozdelím ich na 3x5 (z tohto množstva mi vychádzajú 4 plechy) a pečiem pri teplote cca 175° C okolo 5 -tich minút /ale to už spoznáte, keď nakuknete dnu - určite nie viac, lebo vyschnú/ a o necelú minútku ich môžete z plechu dávať dole pomocou tenkej lopatky. Neprilepia sa. |
 |
Hotové majú priemer asi 5,5 - 6 cm ... sú fajn chrumkavé.. |