jablkový džem a hruškový džem a jablkový rôsol na koláčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

-jablká,cukor ,citrodeko škorica,vanilka a postup prípavy uvedené množstvo ! .... hrušky ,vanilka,klinček ,citrodeko

POSTUP PŘÍPRAVY

Jablká očistíme, nastrúhame a dáme povariť. Keď zmäknú rozmixujeme ich. Znova ich dáme na sporák, pridáme cukor ,citrodeko,štipku škoricu ,ak máte,možete pridať aj vanilkový cukor ,povaríme,naplníme poháre ešte teplým džemom a otočíme dole viečkom ,zabalíme do deky ,kto je naučený ešte sterilizovať ,sterilizuje

rovnaký postup aj hruškový ,ale na prevonanie pridáte klinček,1-2ks na 3kg hrušiek

jablčkovo-hruškový (štipka badyánu,štipka hrebíčku,vanilkový cukor,citron )

množstvo nepíšem z dovodu,že každá používame iný cukor,jedna hroznový,druhá gelfix jedna k jednej,dva k jednej atd ,takže riadte sa návodom na obale a džem sa vám podarí
ak robíte bez gelfixov ,klasický džem s cukrom na 3kg jablčok cca 1kg cukru ,kedže aj jablčka máme rozne ,jedna sladšie ,druhá kyselejšie,treba sa aj tomu prisposobiť :)
ja robím veľké dávky tohto džemu ,hlavne jablčkového ,pretože je krááááásne voňavý ,jemný a cez zimu ked si otvoríte pohárik tohto džemu aj vás z tej vôňe zahreje:)

dalšia varianta ak sa vám nechce kupovať zvlášť vanilku,citron,škoricu je zmes na jablčný závin cca 2-3 lyžičky na jednu dávku džemu :)

robím všetky džemy ,aj šípkové,melonové,pomarančové,no tento má najkrajšiu vôňu a je najobľubenejší u nás

recept ešte od babičky,ktorá ho robila od oka,ako správne gazdinky robia :)
a je lepší ako džem jablčkový ,ktorý sa robí so sirupom ,hoci s bazovým sirupom tiež nie je na zahodenie :)


jablkový rôsol
na 1 liter jablkovej šťavy pridáme štvrť kila kryštálového cukru ,postup ako džem ,ked nám začne hustnuť naplníme poháre
rôsol je výborný na zdobenie koláčikov