Karamelová torta s orechami
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
KORPUS - 3 x 3 vajcia, 3 x 3 PL cukor krupicový, 3 x 3 PL múka polohrubá, 3 x 3 PL orechy mleté, 3 x 1,5 KL oleja, 3 x 1 KL PDP, 3 x 1 KL vanilkový cukor, PLNKA - 1 salko skaramelizované, 450 - 500g masla, 2 x 4 PL orechy mleté, PLEVA - 100g čokoláda várová + tuk podľa potreby, NA OZDOBU - čokoládové guľky, marcipánové kvietky
POSTUP PŘÍPRAVY
Túto tortu som robila pre kamarátkinu dcéru k narodeninám, inšpirovala som sa viacerými recepatmi, až nakoniec vznikol tento, tak dúfam, že bude oslávenkyni chutiť.
|
Každý plát si pečiem zvlášť, nechceli vysokú tortu, tak som urobila tri. Bielka šľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávame cukor, dobre prešľaháme, potom pridáme žĺtka s olejom a nakoniec už len zľahka zašľaháme múku + orechy + PDP. |
|
Nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie (priemer 26 cm) a dáme piecť na 180°C cca 10 minút. |
|
Upečený plát. Postup opakujeme ešte dvakrát. |
|
Pláty necháme vychladnúť. |
|
Zbavíme ich šupy. |
|
Karamelové salko (kúpené alebo doma uvarené) vyšľaháme s maslom, musí mať izbovú teplotu. |
|
Začneme skladať tortu, na spodný plát natrieme plnku (rozdelíme si ju na 4 časti), prikryjeme druhým. |
|
Teraz som do druhej časti karamelového krému pridala orechy. |
|
Natrela som ju na druhý plát. |
|
Prikryjeme tretím a už len jemne potrieme troškou krému bez orechov, aby sa čokoládová poleva mala na čom zachytiť. |
|
Čokoládu si roztopíme nad parou, tuk pridávam po troške, aby poleva nebola ani hustá ani riedka. Nalejeme na tortu a rozotrieme, dáme do chladu. |
|
Do tretej časti plnky opäť pridáme orechy, to bude na bok torty. |
|
Najskôr som ju ozdobila zvyšným krémom a guličkami + ozdoby. |
|
A potom som potrela aj boky, dáme do chladu. |