Hortobágyi palacinky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1,5 kg kuracieho mäsa - ja dávam stehno, trocha oleja, 1 veľká cibuľa,1-2 papriky, 1-2 paradajky, soľ, ml.paprika, ml. čierne korenie, paprikový krém podľa chuti, 3-4- lyžičky gustinu, 12-14 palaciniek, 2 kelímky kyslej smotany, petržlenová vňať

POSTUP PŘÍPRAVY

Chutia úžasne!!!!!!!!!! Môžu sa plniť aj iným mäsom ako kuracím, záleží len od Vás z akého mäsa si perkeltový základ pripravíte! U nás ich má každý rád, deti či dospelí....Dúfam, že aj Vy si ich obľúbite :-)!

Pripravíme si perkelt podľa svojho zvyku. Speníme na oleji na kocky nakrájanú cibuľu, keď zosklovatie, pridáme mäso a paprikový krém alebo mletú papriku.
Vložíme mäso, opražíme a počkáme až pustí šťavu, znížime plameň.
Podlejeme vodou a dochutíme korením prípadne bujónom na perkelt. Okrem hore spomínaných korení môžete pridať aj cesnak, mletú rascu alebo iné...
Keď všetko spolu zovrie, pridám papriky a paradajky. Niekto pridáva aj za lyžičku pretlaku. Varíme.
Keď je už mäsko mäkké, za cca 50 minút, pripravíme si hrniec so sítkom, na ktoré vyberieme mäso zo šťavy.
Uložíme niekde bokom do nejakej misky a necháme trocha vychladnúť.
Sítko vrátime nad hrniec a prelejeme cez neho všetko, čo nám ostalo v pôvodnom hrnci.
Scedenú šťavu zahustíme gustinom alebo múkou, a po zovretí varíme ešte aspoň 2 minúty.
Mäso vykostíme, zbavíme kože a nakrájame na malé kúsky. Z 1,5 kg horného stehna ostalo 660 g čistého mäsa.
Vložíme do pôvodného hrnca, pridáme obsah sítka - t.j. cibuľku a a paradajky a kelímok smotany. Všetko spolu premiešame a necháme prejsť varom. Ak sa Vám to bude zdať trocha husté a suché, prilejte 1 naberačku šťavy!
Palacinky plníme asi 2 kopcovitými lyžicami mäsa, prehneme po oboch stranách.
Potom spodnú a vrchnú, preklopíme na peknú stranu a batoh je hotový.
Prelejeme šťavou, nakopíme kyslú smotanu a posypeme petržlenovou vňaťou, to jedlu dodá jedinečnú chuť!
Dobrú chuť!!!!!!!:-)