Bravčové a la sviečková...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

potrebujeme cca 1000 - 1200g bravčového karé alebo stehna, asi 150g zeleru, 2 ks petržlenu, 4 ks mrkvy, 1 väčšiu alebo dve menšie cibule, 1 smotana na šľahanie, 1 kyslá smotana, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, bobkový list,bravčovú masť, olej, vodu

POSTUP PŘÍPRAVY

Mäsko si umyjeme, nakrájame na rezne /ja ich ešte prerežem na polovicu/, naklepeme, posolíme a ť.posypeme mletým čiernym korením. Necháme si v chlade asi 15 minút odpočinúť. Medzitým si očistíme zeleninu a nahrubo ju nastrúhame /všetko okrem cibule/. V kastróli si rozpálime olej a masť /1:1/, postupne si prudko opražíme pripravené rezne /aby sa uzavreli póry a mäsko zostalo šťavnaté/, každé opekáme približne 1 - 2 minútky z každej strany a vyberieme do nádoby. Cibuľu si nasekáme nadrobno a všupneme ju do výpeku, opečieme do sklovita, pridáme postrúhanú zeleninku, chvíľu popražíme a poprášime mletou červenou paprikou - pre lepšiu chuť a farbu. Chvíľu opražíme a zalejeme vodou len toľko, aby zeleninka bola prikrytá.



A tu máme na výber viac variant ako pokračovať:




1. varianta: Zakryjeme pokrievkou a dusíme domäkka zhruba 15 minút. Potom ponorným mixérom rozmixujeme dohladka, vložíme mäsko, vhodíme bobkový list,dolejeme troškou vody, dusíme domäkka /zhruba 45 minút/, potom si rozmiešame obe smotany v miske /je dôležité, aby mali izbovú teplotu, inak sa nám omáčka ľahko zrazí/, pomaly na viac krát ju vlejeme k mäsku a zakaždým jemne zamiešame, podľa chuti dosolíme. Kto to preženie s vodou alebo sa mu zdá omáčka príliš riedka, môže si do smotán pridať aj 1 - 2 PL hladkej múky. Ja nedávam a má "plnšiu" chuť.
Zvyknem takto pripravovať aj bravčovú pečienku, len ju pred samotnou prípravou na pár hodín namočím do mlieka, stratí tým typický "zápach", čo mojím deťom vadilo.


2. varianta: mäsko a bobkový list pridáme k zelenine hneď na začiatku po jej opražení, zalejeme vodou, podusíme domäkka, mäsko a bobkový list znovu vyberieme /bobkový list aj vyhodíme/ a omáčku rozmixujeme a dolejeme smotanami. Následne vložíme mäso a chvíľku povaríme. Zdá sa mi to piplavejšia robota...ale aj takto sa dá.



3. varianta: Všetko sa robí ako v druhej variante, len sa vynechá mixovanie zeleninky a tým pádom omáčka nie je tak "hladká", ale na chuti jej nič neuberá...


Podávame s knedľou...