FOCACCIA podľa Emanuela Ridiho



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

0,5 kg hladkej múky T650, 4 dl vody, 1/2 kocky droždia, 1 PL morskej hrubozrnnej soli, 1/2 dl olivového oleja virgine

POSTUP PŘÍPRAVY

EmanuelRidi je taliansky kuchár, ktorý žije v Prahe a prevádzkuje tam spolu s českou manželkou svoju taliansku reštiku (http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-emanuel-ridi-laka-na-italske-speciality-20120420.html) Od neho je tento recept na jednoduchú bezkonkurenčnú focacciu. Nie je s ňou skoro žiadna robota a výsledok je báječný. Keď niekedy zabudnete kúpiť chlieb a nie ste práve majstri pekárskeho umenia, urobte túto focacciu a budete sa zalizovať :-D vďaka Emanuelovi !

1) Do misy dáme vlažnú vodu a droždie.
2) Postupne prisypávame múku a súčasne miesime rukou, až kým vznikne cesto.
3) Cesto vložíme do DP a necháme vymiesiť, prípadne i vykysnúť v DP. Ak nemáme DP, miesime hoc aj ručne, len tak gniavime, roztláčame, prevaľujeme, nadvihujeme cesto. Zanedlho zmení svoju štruktúru a stane sa hladkým a pružným. Toto ručné miesenie je vlastne taká terapia :-) skúste to. Ja som to skúsila len nedávno, doteraz som vždy nechávala túto činnosť na mašiny, ale táto terapia cestom je niečo pre mňa :-DDD
4) Nakysnuté cesto pacneme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti, ktoré sformujeme do bochníčkov.
Obidva dáme na plech s PNP a bochníčky natiahneme do obdĺžnikov... ďobeme do cesta bruškami prstov.
5) Plech zakryjeme a necháme 10 min odpočinúť.
6) Pripravíme si olivový virgine a morskú soľ. Focaccie pokvapkáme olejom a posypeme soľou. A opäť ďobeme bruškami prstov do cesta, mačkáme , aby sa olej spojil so soľou a vtlačili sme to do focaccie. Cesto bude celé doďobkané od prstov :-D (mne sa to páčilo) a to isté urobíme s druhou focacciou. Pokladieme ich lístkami rozmarínu, môžeme povtláčať aj polky olív.
7) Focaccie vložíme do rúry nastavenej na 50 °C a počkáme si takých 15 minút... alebo aj 30, ako vám príde.
8) Potom plech vyberieme a rúru nastavíme na 200°C. Focacciu vložíme do rúry a pečieme do zlatohneda.
9) Po vybratí z rúry ju jemne posprejujeme vlažnou vodou a necháme ju chladnúť na mriežke.

Focacciu môžeme podávať k hustým polievkam, gulášom a jedlám, ktoré sa jedia s chlebom. Ale teplá je vynikajúca aj samotná... jemne chrumkavá... no výborná!

.
.
.
mali sme ju k fazuľovici...