Špargľová polievka so syrovými knedličkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 menšia cibuľ, 600 g špargle, 3 stredné zemiaky, soľ, hovädzí vývar, biele korenie, 1/2 čL vegety, čerstvé bylinky (bazalka ap), 1 PL masla, trocha oleja na knedlíčky: 1PL masla, trocha mlieka (cca 4 PL), 2 PL hladkej múky, 60 g goudy (alebo iný), 1 vajíčko

POSTUP PŘÍPRAVY

V hrnci rozpustíme maslo, pridáme olej a nadrobno pesekanú cibuľu. Orestujeme a pridáme očistenú a pokrájanú špargľu, osolíme, okoreníme a prikryjeme pokrievkou. Necháme chvíľu dusiť vo vlastnej šťave a pridáme pokrájané zemiaky. Potom podlejeme vývarom (alebo vodou + bujónkocka) len do výšky zeleniny. Po 15 minútach dolejeme ďalšiu tekutinu (vývar alebo vodu), pridáme (ale nemusíme) trocha vegety a dusíme domäkka. Potom rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme bylinkami a prípadne dosolíme či dokoreníme. Pri servírovaní vložíme do polievky knedličky, prskneme trocha tekvicového oleja a môžeme pridať ešte čerstvú bazalku na ozdobu.

Knedličky: Do malého kastrólika dáme mlieko s maslom, keď je roztopené, stiahneme zo sporáka a pridáme múku, dobre premiešame. Ak je zmes suchá, pridáme ešte lyžicu mlieka. Dáme na sporák a zmes miešame, až kým nevznikne kompaktné nelepivé cestíčko. Necháme ho vychladnúť a potom doň vyklepneme vajíčko, pridáme postrúhaný syr a riadne rozmiešame. Z tejto hmoty odoberáme malou lyžičkou a formujeme buď valčeky alebo guľky. Môžeme ich vyobracať v strúhanke a potom znova v dlaniach vygúľať, aby neboli lepkavé. Vypražíme ich v horúcom oleji.

cibuľa, spargľa... orestujeme a necháme minútku dusiť vo vlastnej šťave
pridané zemiaky...
podlejeme, dusíme...domäkka
knedličky pripravené...
už hotové... zabudla som odfotiť praženie guliek, ale to snáď neva... Dobrú chuť :-)