*♥*Chlebové bagety *♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

*******predkvasené cesto: 1 šálka bielej múky, 5 g droždia, 200 ml vlažnej vody,******** cesto: 2 šálky múky T650, 125 ml cmaru, 2 PL oliv. oleja, 125 ml vlažnej vody, 2 čL soli, 1 čL kryšt. cukru, 5 g droždia, 3 PL ražného kvásku *****ďalej: sušená cibuľa, drvené chilli trocha oleja na pomastenie formy

POSTUP PŘÍPRAVY

***Večer pripravíme predkvasenú časť cesta - suroviny zmiešame v mise, prikryjeme a necháme na linke do ďalšieho dňa - 12 hodín.

***Na druhý deň zmiešame suroviny na cesto a pridáme aj predkvasené cesto. Dobre premiešame a premiestnime ho do DP (resp. do nádoby pekárne) a navolíme program CESTO. Necháme ho znova miesiť, v prípade, že treba, korigujeme hmotu prisypaním múky alebo podľa potreby (vieme, že to súvisí s múkou, ktorú máme). Ja som trocha múky pridala. Vypracované cesto bolo hladké, pružné. Necháme ho v DP pekne kysnúť.

***Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, pomúčime zvrchu a párkrát ho preložíme a sformujeme do oválneho bochníka. Rozkrojíme ho pozdĺžne na 4 časti, z ktorých formujeme bagety. Hánkami alebo bokom dlane cesto roztlačíme do dĺžky i do šírky. Roztlačené preložíme na seba a sformujeme bagetu, ktorú vložíme do pomastenej bagetovej formy.

***Formu s bagetami prikryjeme utierkou a necháme ešte aspoň hodinu kysnúť. (Ja som ju dala do rúry , ale zapla som ju na minimálnu teplotu - 40°C )

***Bagety na povrchu trocha narežeme, mierne potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C. Hneď potom posprejujeme vnútrajšok rúry vodou a pečieme 5 minút.

***Opäť postriekame vnútrajšok rúry rozprašovačom a postriekame i bagety. Pečieme ďalej ešte 20 minút.
Pred koncom pečenia ešte raz bagety posprejujeme. Keď sú pekné zlatisté, vyberieme ich a dáme chladnúť na mriežku.

ešte v detaile... Chcem podotknúť ešte, že dnes sme mali na raňajky, čo z nich zvýšilo od včera. Zohriala som ich v rúre asi 4 minúty a ako čerstvé