Jahodová jogurtová torta v šľahačkovom závoji



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na linecké cesto: 125g hladkej múky, 1/2 ČL prášku do pečiva, 70g mäkkého masla, alebo iného rastlinného tuku, 1 žltok, 40g práškového cukru, štipka soli............ Na čokoládovú piškótu: 4 vajcia, 120g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 100g polohrubej múky, 20g Solamylu, 1/2 ČL prášku do pečiva, 2PL kakaa....................Na krém: 12 lístkov bielej želatína, 500g jahôd ( 2 jahodové kompóty ), 50g práškového cukru, 2 kelímky (po150g) netučného jogurtu ( 1 veľký jahodový Clever ), 1 bielok, šťava z 1/2 citrónu, 200g šľahačkovej smotany ( Clever ) ...........Na zdobenie: 250g jahôd ( 1 jahodový kompót ) , 2 kelímky ( po 200g ) šľahačkovej smotany ( 2 práškové šľahačky + 300ml mlieka ), 1ČL kakaa

POSTUP PŘÍPRAVY

Linecké cesto: všetky suroviny na cesto zmiešame vypracujeme cesto a necháme v chladničke 30minút..................Piškóta: vyšľahať celé vajcia s cukrim a vanilkovým cukrom do krému. Pridáme múku zmiešanú so Solamylom , práškom do pečiva a kakaom. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme 10-15 minút na 175 °C. Upečenú piškótu vyklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom, prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme vychladnúť........................ Potom upečieme placku z lineckého cesta. Na doske vyvaľkáme kruh o priemere 26cm, vložíme do vymastenej tortovej formy a pečieme do zlata 20minút na rovnakej teplote ako piškótu......................Krém: želatínu namočíme do studenej vody. Opláchnuté očistené jahody rozmixujeme ( odkvapkaný kompót ) , potom vmiešame cukor, jogurt a citronovú šťavu. Vymačkáme želatínu a zohrejeme vo vodnom kúpeli, zamiešame do jahodovej peny a necháme vychladiť. Smotanu s bielkom vyšľaháme dotuha. Akonáhle začne jahodová pena tuhnúť, opatrne vmiešame šľahačku. ..................Jahodovým krémom potrieme čokoládovú piškótu, narežeme asi na 6cm široké pruhy. Jeden pruh stočíme a postavíme na stred okrúhlej placky z lineckého cesta. Okolo neho potom namotávame ďalšie pruhy potreté jahodovou plnkou. Tortovú formu potom uzavrieme a dáme do dchaldničky aspoň na 1 hodinu. Ja som ju mala celú noc..........Na ozdobenie: vyšľaháme tuhú šľahačku ( ja práškové s 1 stužovačom ), potrieme celú tortu, na vrchu urobíme lyžicou do šľahačky jamky, posypeme kakaom a do jamôk poukladáme jahody. V mojom prípade , keďže kompótové jahody sú zbavené zelenej časti, tak som si ich vyrobila robila z marcipánu sama...........Tak takúto tortičku som vyrobila mojej dcére k dnešným 17-tym narodeninám a to má v sobotu zas meniny, ale to už bude bez torty, lebo to už by bola za tento týždeň tretia torta, uf.......

vyšľahané vajcia s cukrom, keď sa začnú robiť bublinky je vyšľahané, linecké cesto so nestihla odfotiť, ale to zvladne každý podľa horeuvedeného postupu
múka, prdopeč,soľ, kakao- dobre premiešané
vsypeme do vajíškovej peny a jemne premiešame
cesto vylejeme na plech vyložený papierom a upečieme
upečenú piškótu vyklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom a stiahneme papier
prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme vychladnúť
linecké cesto vyvaľkáme na placku , vložíme do vymastenej formy, ja som si opakom lyžičky cesto uhladila
popicháme vidličkou a dáme upiecť
upečená placka z lineckého cesta
takúto želatínu som použila ja, dva balíčky, namočíme do vody
rozmixujeme jahody, ja som dala 2 kompóty a pridáme práškový cukor
prilejeme jogurt, citrónovú šťavu ( ja som nemala citrón ) a premixujeme
takáto ružovučká pena sa nám urobí do tejto peny vlejeme už vyžmýkanú a vo vodnom kúpeli rozpustenú želatínu, necháme vychladnúť, keď začne tuhnúť, vmiešame do nej vyšľahanú šľahačku s bielkom, ja som na ten bielok zabudla, ale nič som tým nepokazila, zase som zistila, že tento krok mi akosi chýba vo foťáku, takže primiešaním šľahačky jahodová pena trošku zbledne, ale to je vporiadku
na piškóte som si nožnicami ponastrihovala podľa pravítka pruhy
natrieme trochu stuhnutý jahodový krém a prerežeme podľa značiek na dlhé pruhy
zrolujeme jeden pruh a postavíme na stred placky
pokračujeme ďalším pruhom
a ďalším, až kým sa neminú, uzavrieme tortovú formu a dáme na 1 hodku do chladničky, po tento krok som ju robila včera, takže ja som ju mala v chladničke celú noc
výroba zelených častí na jahôdky ( kompótové ) urobila som si marcipán z jednej PL sušeného mlieka, 1/2 PL práškového cukru, trochu mandlovej aromy, kvapka oleja, kvapka vody a zelené farbivo gelové, vykrojila som hviezdičky a nožíkom dokrojila zelené okvetie ako majú jahody
celú tortu potrieme vyšľahanou šľahačkou ( 2 práškové s 1 stužovačom )
na vrchu urobíme polievkovou lyžicou jamky, poprášime kakaom
do jamôk poukladáme jahody aj so zeleným a dáme do chladu trochu schladiť
a takto vyzerá v priereze